Cum se face recalcularea pensiilor în România. Anunțul oficial de la Casa Națională de pensii

Cum se face recalcularea pensiilor în România. Anunțul oficial de la Casa Națională de pensii
Cum se face recalcularea de pensii: anunț oficial

Casa Națională de Pensii vine cu un anunț de mare importanță pentru pensionari. Cum se va face recalcularea sumei lunare primite de aceștia? Urmează o modificare în dreptul lor și o creștere.

Anunț Casa Națională de Pensii: cum se va face recalcularea?

Pensiile ar putea crește pentru unii dintre vârstnici după evaluarea și recalcularea dosarelor la care lucrează la moment Casele de Pensii din România. Conform anunțului oficial făcut de către președintele Casei Naționale de Pensii, se vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare precum sporuri sau ore suplimentare. Autoritățile încearcă să repare inechitățile existente și astfel persoanele care au avut o contribuție la fel să primească pensia meritată.

Daniel Baciu a declarat că cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade de timp diferite la pensie au obținut cuantumuri diferite chiar dacă au avut același stagiu de cotizare. Oficialul a mai adăugat și faptul că se încearcă o uniformizare a pensionarilor care au avut aceeași cotizare la stat. De asemenea, acesta a subliniat că nicio pensie nu va scădea, iar dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul de plată.

‘Noi încercăm să uniformizăm pensionarii’

”Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare.

Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată”
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (Sursa: Realitatea Plus)

  • Au fost reevaluate 500.000 de dosare

O problemă indicată de Baciu a fost cea din dreptul unei posibile erori de calcul când unii au primit pensii mai mari decât ar fi trebuit: ”Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze…”

Pensionarii care nu au toate actele la dosar trebuie să ia la pas toate instituțiile la care au lucrat sau să apeleze la arhive. Până în momentul de față au fost evaluate peste 500.000 de dosare de pensii din totalul de 5 milioane, iar finalul evaluării se preconizează a fi până la mijlocul anului viitor. Mai mult decât atât, noua lege a pensiilor ar putea fi gata până la sfârșitul lui 2022.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI