Cum se face cel mai bun pilaf. Iese mereu perfect, dacă ești atent la acest detaliu

Cum se face cel mai bun pilaf. Iese mereu perfect, dacă ești atent la acest detaliu
Cum se face cel mai bun pilaf. Iese mereu perfect, dacă ești atent la acest detaliu

Poate să pară cel mai simplu lucru din lume, dar cu toate acestea, pregătirea orezului poate să dea chiar multe bătăi de cap unora dintre noi. Dar nu trebuie să îți pierzi speranța căci orezul pufos, cu boabe separate și nelipicios nu este chiar imposibil de obținut.

Cum se face cel mai bun pilaf

Iată câteva sfaturi simple de la cele mai pricepute gospodine, dar și de la cei mai iscusuți bucătari.

În primul rând, trebuie să alegi orezul potrivit. În întreaga lume există 120.000 de soiuri de orez, care sunt catalogate în funcție de granulație, culoare sau aromă. În funcție de preparatele pe care dorim să le obținem, se pote alege un anumit tip de orez. Spre exemplu, pentru prepararea salatelor sau garniturilor se utilizează orezul natur, prefiert sau sălbatic, în timp ce pentru pilafuri se utilizează orez vaporizat.

Apoi, se măsoară orezul și apa. Pentru majoritatea tipurilor de orez se folosește proporția de 1:2, adică o măsură de orez la două măsuri de apă. Există, de altfel, și tipuri de orez care au nevoie de mai multă sau mai puțină apă, astfel că cel mai indicat este să consulți eticheta produsului înainte de a începe gătitul.

Pentru pilaf folosește orez vaporizat
Pentru pilaf folosește orez vaporizat

Cele mai bune sfaturi pentru a fierbe orezul

Nu uita să speli orezul. De accea, este indicat ca orezul să fie spălat de 2-3 ori în apă rece, deoarece va deveni mai puțin lipicios, îndepărtând astfel amidonul și impuritățile.

Apoi, trebuie să fierbeți apa. Lăsați-o, deci, să dea într-un clocot, după care se adaugă orezul. Trebuie, de asemenea, să aveți în vedere faptul că orezul își mărește volumul în timpul fierberii, prin urmare, este necesar să optați pentru o oală suficient de mare. Iar odată ce apa a dat în clocot, se adaugă orezul sarea și untul, dacă e cazul, și se dă focul la intensitate mică.

Se acoperă oala cu orez și se lasă să fiarbă la foc mic. Nu da la o parte capacul, deoarece va ieși aburul, iar timpul de gătire al orezului se va prelungi. După circa 18 minute, pentru orezul alb, sau 30 de minute, pentru orezul brun, se poate verifica conținutul. Orezul fiert trebuie să fie pufos, să nu fie tare și nici lipicios.

Se oprește apoi focul și se dă la parte capacul. Orezul se lasă câteva minute la odihnit, după care se amestecă ușor, cu ajutorul unei linguri sau furculițe, pentru a desprinde boabele care sunt lipite între ele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI