Cum se decontează naveta școlară, de fapt. Care este suma maximă aprobată

Cum se decontează naveta școlară, de fapt. Care este suma maximă aprobată
Ce sumă a fost acordată elevilor ce fac naveta

A fost publicată Metodologia pentru decontarea navetei școlare în Monitorul Oficial! Elevii pot afla care este suma maximă aprobată pentru ei. Mulți adolescenți trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a avea parte de educație.

Ce sumă a fost aprobată pentru naveta școlară

O organizație a elevilor a depus plângere împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Tinerii ce fac parte din organizație susțineau că normele de aplicare a Ordonanței 50/2021 ce se referă la decontarea cheltuieilor de transport nu au fost respectate.

Totuși, Sorin Cîmpeanu a susținut la televizor că metodologia se află în dezbatere publică de 30 de zile, iar acum a fost publicată, aflându-se de ce sume beneficiază elevii ce fac naveta și parcurg distanțe mari pentru a ajunge la școală și a studia.

Cu acestea fiind spuse, în Metodologia de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu este specificat faptul că suma maximă aprobată la nivel de județ este de 171 de lei pe lumă, aceasta fiind aplicată la cea mai mare distanță.

Elevii ce vor beneficia de suma maximă, anume de 171 de lei, trebuie să demonstreze că parcurg 50 de kilometri, aceasta fiind cea mai mare distanță aprobată. Suma poate să fie solicitată în avans pentru cheltuielile de transport pentru o lună la fiecare unitate de învățământ.

Sorin Cîmpeanu, probleme cu elevii. Ce acuzații i s-au adus

Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că a depus plângere penală după ce Sorin Cîmpeanu nu a publicat la timp normele pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor, chiar dacă trecuseră 30 de zile de când trebuia să fie adoptată o anumită metodologie.

„Astăzi vom fi prezenți atât la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție, cât și la Administrația Prezidențială și vom solicita președintelui României să înceapă urmărirea penală a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Suntem nemulțumiți deoarece acesta, de foarte multe ori, a dat dovadă de dezinteres față de transportul elevilor și asigurarea transportului gratuit al elevilor.

Mai mult, la momentul actual în urma adoptării unei OUG prin care se modifică și se reintroduce procedura de decont a navetei elevilor, a fost prevăzut faptul că, la termen de 30 de zile de la adoptarea ordonanței ministrul va adopta, prin ordin de ministru, o anumită metodologie de decontare.

Au trecut peste 30 de zile și încă nu a fost adoptat respectivul ordin, fiind încălcată o ordonanță care, până la urmă, însăși ministrul a dat-o.”, a declarat președintele Asociaţiei Elevilor Constanţa, la Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI