Să știi să cureți pește este esențial pentru oricine iubește acest aliment. Peștele proaspăt este foarte sănătos și gustos, așa că pentru a te bucura de el trebuie să știi cum să îl cureți. Dacă totuși această sarcină ți se pare complicată, poți apela la pescării de unde poți lua peștii direct curățați, gata de gătit. Dacă totuși te întrebi cum se curăță și se filetează corect peștele, acești pași simpli te vor ghida și îți vor fi de folos.
Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a fileta și curăța corect un pește.
Clătește peștele
Primul pas este clătirea materiei prime. Peștii au trecut prin multe mâini și reziduuri, deci trebuie să-i speli. Astfel, se elimină și mucozitatea și resturile de solzi. Și vei evita ca, la tăiere, să pătrundă în interior orice reziduu exterior.
Vezi și: Nu mai folosi făina când prăjești peștele. Ingredientul banal care îi dă un gust senzațional
Așadar, pune-i în chiuvetă sau într-un lighean mare bine curățat. Folosește apă rece în timp ce îi freci cu ambele mâini.
Îndepărtează solzii
Odată curățit, trebuie să scapi de solzii de pe fiecare pește. Pentru asta, este necesar să folosești un cuțit bun și, cu partea din spate a acestuia, să desprinzi solzii. Menținând un unghi de 45 de grade, trebuie să ții coada, să o ridici și să cureți cu mișcări lungi și puternice. De la coadă la cap. Și, odată terminat, continuă pe cealaltă parte.
Odată finalizat acest pas, trebuie să-l clătești din nou, pentru a evita ca solzii mici să intre în cavitatea abdominală. Și, de asemenea, pentru a verifica dacă au rămas solzi lipiți de piele.
Un lucru important în acest pas este să folosești tăișul cuțitului la speciile care au o piele mai dură. Cu multă grijă, îl poți curăța de solzi fără a zgâria carnea.
Taie înotătoarele
Următorii pași sunt mai simpli dacă tai în prealabil înotătoarele. Pentru asta, trebuie să ții capetele înotătoarelor în aer și să tai cu cuțitul de la bază. Dacă sunt foarte lungi, poate fi complicat, așa că le poți tăia în secțiuni longitudinale mici.
Vezi și: Condimentele corecte pentru carnea de pește. Secretele vin tocmai din Delta Dunării
Deschide tăind de la burtă la gât
Ajungând la acest punct, este momentul să deschizi peștele. Pentru asta, trebuie să îl așezi cu capul spre tine și să-l înclini.
Introdu vârful cuțitului bine ascuțit ușor în orificiul din partea de jos a peștelui.
Prin orificiu, trebuie să treci cu cuțitul, dar nu prea adânc, prea mult, de la burtă la gât. Acest pas este foarte delicat, deoarece, dacă nu este făcut corect, pot fi perforate intestinele. Dacă acest lucru se întâmplă, peștele va căpăta un gust rău și nu va fi deloc bun după ce îl gătești.
Scoate intestinele
Cu multă grijă, trebuie să cureți peștele în interior. Adică să golești interiorul peștelui și să elimini intestinele. Deși este un pas rapid și foarte simplu, este delicat, deoarece nu vrei să se rupă.
Verifică dacă ai scos toate organele din interior. În acest pas nu vei avea nevoie de cuțit. Cu ajutorul degetelor poți face asta fără dificultate.
Vezi și: Secretul celui mai bun pește la cuptor. Rețeta este gata în doar 15 minute!
Clătește interiorul peștelui
Următorul pas este să speli cavitatea abdominală. Sub jetul de apă rece, separă pereții peștelui și freacă-i cu mâna. Repetă acest proces, cel puțin, timp de un minut pentru a te asigura că totul este bine curat.
Dacă nu vei folosi capul, este momentul să-l tai curat pentru a putea lucra bine.
Pe o suprafață plană, așază peștele cu spinarea către tine. Perforează partea din spate a peștelui cu cuțitul și glisează-l pentru a face fileuri. Acest proces trebuie să fie foarte lent și să menții mereu lama cuțitului perpendicular pe spinare.
Pentru a avea un file bun, trebuie să te străduiești. Cu tăieturi mici, taie pe o parte și apoi pe cealaltă. Și continuă astfel cu restul peștelui.
Citește și: Cum faci acasă cea mai bună plachie de pește. Rețeta pescărească e veche de zeci de ani
Ține minte că precizia și răbdarea sunt necesare pentru a învăța să cureți peștele bine.
Asigură-te că ai un cuțit bine ascuțit și urmează, unul câte unul, toți pașii anteriori.
Alt truc este să pui un prosop sub tocătorul de lemn ca să nu alunece. Este de folos și să porți un șorț astfel încât să ai mereu mâinile uscate ca să nu îți scape cuțitul ascuțit.