29 sept. 2020 | 15:49

Cum se cumpără vechimea pentru pensie. Câți ani poți lua

Știri generale
Cum se cumpără vechimea pentru pensie. Câți ani poți lua
Cum se cumpără vechimea pentru pensie. Câți ani poți lua/ Foto: PressOne

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care românii care au fost plecați în străinătate și nu mai au venituri în țara noastră, ori cei care au lucrat fără acte sau au prea puțini ani, pot să-și completeze vechimea. Ei au posibilitatea de a-și cumpăra vechime pentru pensie de acum și până în 2021.

Statul scoate la vânzare ani de pensie. Cumpărarea vechimii: Pentru cât se poate plăti și cum

Bugetul are nevoie de bani în acest an și anul viitor, astfel că statul scoate la vânzare până la 6 ani de pensie pentru cei care nu au stagiul minim îndeplinit. Guvernul a reintrodus această posibilitate, prin OUG 163/2020, care se va aplica până la 1 septembrie 2021.

  • Condițiile de pensionare în România: femeile se pot pensiona cu vârsta standard de 61 de ani și 4 luni acum (această vârstă fiind în creștere pentru ca în ianuarie 2030 să ajungă la 63 de ani), iar bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani. Dacă îndeplinesc acest criteriu esențial și un stagiu minim de cotizare de 15 ani, românii se pot retrage cu pensia care reiese din calculul făcut pe lege.

Foto: Mediafax

Cei interesați de posibilitatea de cumpărare a unui stagiu de cotizare „pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

6.7000 de lei pentru un an de vechime – pensie de sub 1.000 de lei

Perioada maximă pentru care se poate cumpăra vechime pentru pensie este de șase ani. Perioadele pentru care se poate plăti contribuția de asigurări sociale sunt curpinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și cea a împlinirii vârstei standard de pensionare.

De subliniat este că, pentru această acțiune, încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii este posibilă până la data de 31 august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură, conform avocatnet.ro. 

Un an de vechime costă aproape 6.700 de lei, iar pentru cei 6 ani scoși la mezat ar trebui ca un român să plătească 8.249 de euro. Pentru acești bani, se încasează o pensie minimă, de sub 1.000 de lei. Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate, prin card sau numerar.

Cotele de contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, pentru acest an

  • 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați ori pentru care există obligația plății contribuției
  • de asigurări sociale, potrivit legii din prezent;
  • 4% datorată în cazul condițiilor speciale de muncă;
  • 8% datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă.

„Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc nişte ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie”, spune Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Parteneri