Pensii România 2021. Cum cumperi 6 ani de pensie. Noua lege intră în vigoare de la 1 ianuarie

Pensii România 2021. Cum cumperi 6 ani de pensie. Noua lege intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Ministerul Muncii a modificat printr-un proiect Legea pensiilor publice, iar persoanele cărora le lipsesc ani de vechime îi pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat lunar, raportat la cel puţin salariul minim din perioada respectivă.
Mai multe detalii, în continuare.

Legea Pensiilor a fost modificată

Noul proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea Legii pensiilor publice, postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, prevede că: „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale“.

La fel ca și în cazul legii din 2010, „baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială“.

Cât te costă să cumperi ani de vechime pentru pensie

În ultimii 10 ani, salariul minim brut a crescut considerabil, ajungând de trei ori mai mare în prezent, în timp ce contribuţiile au scăzut de la 31,3% în 2011, la 25% în momentul de față.

S-a întâmplat chiar ca salariul minim brut să fie majorat chiar de trei ori într-un singur an (2013), creşterile din perioada 2014-2017 fiind bianuale.

Astfel, „pentru un calcul corect al contribuţiilor care ar putea fi plătite este nevoie de prezentarea nivelului salaiului minim brut din fiecare an şi chiar lună, uneori, plus contribuţia pentru pensii care se plătea atunci“, potrivit adevarul.ro.

De exemplu, o persoană care vrea să își completeze stagiul de vechime pe perioada 2013-2018 ar trebui să plătească suma de 23.200,46 lei (tabel contribuții, în galeria foto a acestui articol).

Noua lege intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI