Cum se cumpără, de fapt, vechime în muncă pentru pensii. Trebuie să știi aceste detalii

Cum se cumpără, de fapt, vechime în muncă pentru pensii. Trebuie să știi aceste detalii
Cum se cumpără vechime în muncă pentru pensie

Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face acum. Acest lucru se face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Cum se cumpără vechime în muncă pentru pensii

Măsura care a fost introdusă în urmă cu puțin timp a generat mult interes, dar și o serie de întrebări și nelămuriri în rândul oamenilor. Ordonanța aduce două prevederi importante.

Conform OUG 163/2020, prima prevedere vizează persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

În felul acesta, până la data de 1 septembrie 2021, aceste persoane pot încheia un contract de asigurare socială cu privire la obținerea pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa la ordonanță.

Cum se cumpără vechime pentru pensie
Cum se cumpără vechime pentru pensie

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Ce condiții trebuie îndeplinite

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul va completa și o declarație din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în acest contract, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Perioadele pentru care persoanele prevăzute mai sus achită contribuția de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2021.

A doua prevedere

A doua prevedere introduce posibilitatea ca în situații excepționale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 sa poată fi valorificate în baza informațiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete, potrivit Ziarul Financiar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI