Salata de vinete este printre preparatele favorite de români. Dar cum se coc vinetele pentru salată? Există câteva metode care nu dau niciodată greș și care îți garantează că gustul salatei va fi extraordinar de fiecare dată. De la felul în care alegi vinetele, până la felul în care le coci, toate aceste aspecte sunt importante pentru gustul final al preparatului.
Pentru a avea o salată de vinete delicioasă, totul începe de la alegerea legumelor. Acestea trebuie să fie de calitate. Soiurile românești au coaja închisă la culoare, violet, aproape neagră.
Ele trebuie să fie cât mai lucioase și cât mai închise la culoare, astfel încât să fie ajunse la maturitate. Codița trebuie să fie verde, dar nu uscată. O vânătă cu codița uscată înseamnă că nu mai e proaspătă. Codițele maronii și uscate înseamnă că legumele au stat mult pe vrej.
Te-ar putea interesa și: Când e bine să pui vinetele coapte în congelator. Așa rămân proaspete și pline de nutrienți toată iarna
Alege vinete lunguiețe și de culoare închisă.
De asemenea, nu trebuie să fie tari la atingere, ci ușor pufoase. Coaja trebuie să fie lucioasă, iar legumele nu trebuie să aibă pete sau semne de lovituri.
Alege vinete potrivite ca mărime, pentru că adesea cele mari pot fi amare. Uită-te la coajă să nu fie zbârcită, ci lucioasă pe toată suprafața.
Există câteva metode pentru a coace vinete. Cea mai populară este direct la flacără sau pe tablă încinsă. Dacă ai cantități mari de copt, să faci această treabă pe flacără poate dura foarte mult.
În schimb, poți încerca pe un grătar sau pe o plită încinsă. Pentru a face asta, grătarul, discul sau plita se încinge foarte bine și se așează vinetele pe care le-ai înțepat cu furculița din loc în loc.
Află și: Cu ce să ungi vinetele înainte să le pui la copt. Așa vor ieși mult mai gustoase
Se coc întorcându-le până când coaja este arsă și miezul s-a înmuiat. Poți curăța vinetele fierbinți sau le poți lăsa la răcit. Scoate cotorul și poți tăia vânată pe jumătate apoi să scoți miezul cu o lingură.
Vinetele trebuie acum scurse bine într-o sită.
O altă metodă este să coci vinete tăiate în două pe lungime la cuptor, pe funcția de grill. Este metoda ideală dacă nu poți face grătar. Le pui într-o tavă cu hârtie de copt cu tăietura în jos și coaja în sus. Le coci la 210 grade pe funcția grill până când coaja devine neagră. Le pui într-un castron acoperit, apoi le scoți miezul și îl lași la scurs.
Poți face direct salată sau poți tocă vinetele și le poți congela pe porții, astfel încât să ai salată de vinete oricând dorești. Un sfat important este că dacă faci salată de vinete, ar trebui să faci maioneză de casă. Dacă te-ai chinuit atât de mult să le coci, salata ar trebui să iasă senzaționala, iar cu maioneză din comerț nu va ieși.
Așadar, fă o maioneză de casă, toacă o ceapă în cubulețe foarte mici și amestecă totul cu vinetele coapte tocate mărunt.
Ideal este să servești această salată cu pâine de casă.
Dacă vrei să faci vinete la cuptor pentru salata, atunci procesul este foarte simplu. Le poți coace întregi sau pe jumătăți. Pentru a le face întregi, spală vinetele și înțeapă-le cu furculița.
Citește și: Cât de mult scad vinetele la copt. Marea greșeală pe care trebuie să evite toate gospodinele
Preîncinge cuptorul la cea mai mare setare posibilă pe funcția grill.
Pune vinetele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-le la cuptor. Urmărește-le ca atunci când se înnegresc pe o parte să le întorci pe cealaltă.
Apoi, se procedează ca și cum le-ai coace pe grătar. Așteaptă să se răcească, curăță-le de coajă și toacă-le pentru a face salată.