Și vinetele tale se îngălbenesc, au gust amar și textură prea rigidă? Dacă răspunsul este afirmativ, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos care sunt motivele pentru care fructele legumelor din grădină își schimbi textura și aroma.
Dacă îți plac vinetele și locuiești la casă, cel mai probabil ai pus în pământ câteva astfel de legume în grădina ta. De regulă, ele se cultivă la final de vară și la început de toamnă, când se și coc pentru a fi gătite, sub diverse forme, pentru sezonul de iarnă.
Vinetele nu sunt deloc dificil de cultivat, însă trebuie să ai grijă să crească în condițiile potrivite. Aceste legume sunt iubitoare de soare, astfel încât este recomandat ca răsadurile să fie plantate într-o zonă din grădină în care să beneficieze de cel puțin șase ore pe zi de lumină solară directă.
Trebuie să ții cont și de solul în care pui răsadurile. Trebuie să fie argilos, bogat în substanțe organice și să aibă un drenaj potrivit. Pământul trebuie să fie constant umed, pentru ca vinetele să se dezvolte sănătos, însă nu îmbibat de apă. Poți folosi, de exemplu, mulci pentru a reține umiditatea.
Este foarte important ca între vinete să existe și suficient spațiu pentru a se dezvolta frumos, altfel rămân la dimensiuni mici, cum cel mai probabil ți s-a întâmplat și ție, dacă nu ai ținut cont de acest detaliu până acum. Nu aceasta este cea mai comună problemă semnalată de gospodine însă.
Una dintre cele mai comune probleme când vine vorba despre culturile de vinete este faptul că fructele acestor legume încep să se îngălbenească și devin amare și tari. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi întârzierea recoltării. Nu este bine să lași vinetele prea mult în soare.
Ca vinetele să nu devină amare, tari și galbene, ai grijă să le culegi din grădină ta timp. Imediat după ce fructele legumelor au atins pragul de maturitate biologică, colectează-le. Altfel, nu vor mai fi bune de consumat sau mâncat. Vei putea folosi doar semințele lor.
Citește și: Ce să pui în pământ în locul porumbului. Așa ai cea mai bună recoltă. Sfaturi de la experții în agricultură
Este bine să fii atent să aplici îngrășământ vinetelor la momentul potrivit, când au nevoie de substanțe nutritive, pentru a preveni îngălbenirea lor. Dacă necroza ajunge să le afecteze, nu le vei mai putea salva. În primă fază, vor prezenta pete maro, după care se vor îngălbeni și vor deveni amărui.