Cum se coc vinetele pe aragaz sau la cuptor. Secretul gospodinelor

Cum se coc vinetele pe aragaz sau la cuptor. Secretul gospodinelor
Cum se coc vinetele pe aragaz sau la cuptor. Secretul gospodinelor

Salata de vinete este un deliciu mult așteptat pe timp de vară, însă prepararea acesteia necesită multă răbdare. Coacerea vinetelor durează și poate fi chinuitoare, în condițiile în care este deja cald afară. Curățarea lor este migăloasă și timpul de scurgere este ultima piatră de încercare.

Cum se coc vinetele pe aragaz sau la cuptor. Care este secretul gospodinelor

Trebuie să ținem cont de câteva detalii, când mergem să cumpărăm vinetele. Ca să fie bune de consum, vinetele trebuie să fie proaspete, să aibă un aspect lucios, pufoase, grele și cu o codiță fermă.

Vinetele spălate, se șterg cu un prosop de hârtie și se pun la copt pe o tablă subțire, direct pe ochiul de aragaz. Ca să nu pocnească, vinetele se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc. Acestea se coc la flacără mai mare, altfel, curățate, vor avea o culoare negricioasă. Vinetele trebuiesc presate cu mâna, pentru a vedea dacă sunt făcute. Ele trebuie să fie moi pe toate părțile.

După ce s-au copt, se curăță imediat ce au fost luate de pe foc, asta pentru a-și păstra culoarea ideală. Se trec printr-un jet de apă și se lasă la scurs pe un tocător de lemn înclinat.

Cum se coc vinetele la cuptor

Vinetele, spălate și uscate se așează pe hârtie de copt în tava de cuptor. Se înțeapă din loc în loc cu scobitoarea și se dau la cuptor pentru minim 50 de minute, în funcție de mărime.

După ce se scurge timpul de coacere, le testăm tot prin presare, apoi le dăm la răcit. O altă metodă de curățare este: se taie codița, se taie vinetele pe jumătate, pe lung și cu ajutorul unei linguri scobim conținutul.

Salată de vinete
Cum se coc vinetele pe aragaz sau la cuptor. Secretul gospodinelor

Vinetele coapte la oală

Vinetele se pot coace și la oală. Această rețetă nu este prea cunoscută, însă este simplă, iar vinetele vor avea un gust deosebit.

După ce se spală și se usucă, vinetele se curăță și se taie în sferturi, de preferat pe lung. Se pun în apă cojile de vinete, cu fața colorată în jos, după care adăugam și vinetele. Se pune capacul și se așează un prosop peste capac pentru a nu permite fumului să iasă. Se lasă la foc mare aproximativ 10 minute, apoi se dă la mediu pentru aproximativ 20 de minute. În oală nu se pune apă. Oala se deschide afară pentru că v-a ieși destul de mult fum.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI