29 mai 2024 | 15:37

Cum se calculează pensia în funcție de stagiul de cotizare. Principalele modificări legislative

News
Cum se calculează pensia în funcție de stagiul de cotizare. Principalele modificări legislative
Ce trebuie să știe toți cei care ies la pensie

Calculul pensiei depinde în mare măsură de stagiul de cotizare acumulat de-a lungul vieții active. Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care o persoană a plătit contribuții către sistemul public de pensii. Iată cum se calculează pensia în funcție de stagiul de cotizare.

Modificări legislative în calculul stagiului de cotizare

În perioada 1.04.2001 – 1.03.2003, stagiul de cotizare se calculează corespunzător programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru.

Asta înseamnă că indiferent dacă persoana lucra cu normă întreagă sau parțială, stagiul de cotizare era considerat integral.

Anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii. Ce se schimbă în România, toți pensionarii trebuie să știe

Din 2003 până în 2005, stagiul de cotizare se calculează proporțional, în funcție de timpul lucrat din programul normal de lucru. Astfel, dacă o persoană lucra cu jumătate de normă, stagiul de cotizare acumulat era pe jumătate față de cel al unei persoane cu normă întreagă.

Începând cu 01.07.2005, perioada în care o persoană a desfășurat activitatea în baza unui contract de muncă cu timp parțial se consideră stagiu de cotizare integral. Asta înseamnă că indiferent de numărul de ore lucrate, stagiul de cotizare acumulat este considerat complet.

În cazul în care o persoană a fost asigurată simultan în baza mai multor contracte de muncă (cu timp normal și/sau parțial), la determinarea stagiului de cotizare realizat în sistemul public se are în vedere o singură dată perioada respectivă, deoarece aceste contracte se suprapun ca și interval de timp.

Totuși, valoarea punctajului anual pentru această perioadă va fi mai mare, întrucât câștigurile salariale brute realizate se însumează.

Cum se calculează pensia în funcție de stagiul de cotizare

Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.

Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și cele care au lucrat în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă, conform legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective conform următoarelor criterii:

cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite de muncă;
cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă sau în condiții speciale de muncă;
cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în alte condiții de muncă, conform legii.

Calculul pensiei se realizează ținând cont atât de stagiul de cotizare, cât și de aceste majorări, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Formula de calcul a pensiei

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă.

Perioada asimilată

Câştigul lunar luat în calcul

Pensie de invaliditate

Cuantumul pensiei de invaliditate

Studiile universitare

Serviciul/stagiul militar

Concediu de creştere a copilului

25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective

Concediu pentru incapacitate temporară de muncă

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro