Cum se calculează media de admitere la liceu după Evaluarea Națională. Formula este simplă, dar te poate încurca

Cum se calculează media de admitere la liceu după Evaluarea Națională. Formula este simplă, dar te poate încurca

Află cum se calculează media de admitere la liceu după Evaluarea Națională. La prima vedere, este o formulă de calcul simplă, dar logica ei te poate încurca și este indicat să știi exact ce note se iau în calcul și cum s-a ajuns la acea formulă.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Absolvenții claselor a VIII-a au susținut, azi, 18 iunie, prima probă la Evaluarea Națională, adică cea la Limba și literatura română. A fost zi cu emoții pentru o parte dintre elevi, dar subiectele de anul acesta n-ar trebui să le fi creat probleme majore. Limba română a fost mereu o disciplină ușor de înțeles și nu trebuie decât să citești cât mai mult.

După ce elevii vor susține și cealaltă probă, cea la Matematică (pe 20 iunie) , iar, după caz, la Limba și literatura maternă (pe 21 iunie), elevii vor aștepta notele și, odată ce vor lua cu brio examenul, le mai rămâne admiterea la liceu.

Conform broșurii publicate pe internet de Inspectoratul școlar, media de admitere la liceu se calculează ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Cum se calculează media de admitere la liceu după Evaluarea Națională

Formula de calcul a mediei de admitere la liceu este următoare:

MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN

  • MA = media de admitere
  • ABS = media generală de absolvire a claselor V- VIII
  • EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

Media generală la Evaluarea Naţională se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la probele de la Evaluarea Naţională.

Această medie va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci. De asemenea, se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este inferioară notei cinci.

Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.

Calendar admitere la liceu 2019:

  • 3 – 7 iulie:  se completează fișele de înscriere la liceu;
  • 4 – 8 iulie: se verifică aceste fișe și se corectează eventualele greșeli în baza de date computerizată;
  • 12 iulie: are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților clasei a VIII-a;
  • 15 – 18 iulie: se depun dosare de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 19, 22 și 23 iulie: comisia județeană rezolvă situațiile speciale care pot apărea după etapa de repartizare a candidaților.