Admiterea la liceul dorit reprezintă o etapă foarte importantă pentru elevii de gimnaziu! Elevii vor susține Evaluarea Națională începând cu 19 iunie, iar prima probă va fi la Limba și literatura română. În funcție de notele obținute la examane, aceștia sunt repartizați computerizat la licee în funcție de medii. În materialul de mai jos, vă arătăm detaliat cum se calculează media de admitere la liceu 2023!
Elevii de clasa a-8-a au avut mari emoții, luni (19 iunie), pentru că au susținut primele probe la Evaluarea Națională. Pe data de 4 iulie, aceștia vor afla rezultatele finale.
Apoi, următorul pas important este admiterea la liceu. Începând din anul școlar 2022-2023, notele obținute la Evaluarea Națională sunt singurul criteriu de departajare la liceele dorite. Așadar, elevii trebuie să știe cu exactitate cum se calculează media de admitere la liceu 2023.
De precizat că media din anii de gimnaziu a fost eliminată de Ministerul Educației din formula de calcul a mediei pentru admiterea la liceu. Drept urmare, ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională, la care se adaugă notele obținute la probele de aptitudini.
Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, media de admitere pentru înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională, pe care absolvenții clasei a VIII-a o susțin în luna iunie. Aceasta se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Media de admitere la liceu se calculează diferit anul acesta. Fiecare absolvent de clasa a-8-a trebuie să știe că media pentru liceu se calculează în funcție de profilul ales. Iată cum se calculează mai exact:
În plus, rezultatele obținute la Evaluarea Națională 2023 sunt anonimizate. Elevii vor afla ce note au luat folosind un cod unic pe edu.ro.
Citește și: Admitere liceu 2023. Au început înscrierile pentru probele de aptitudini și limbi străine
De asemenea, dacă doi candidați au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
Conform edu.ro, în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate la punctele a)-d) egale, toți elevii vor fi declarați admiși la opțiunea solicitată.
Citește și: Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la liceu 2023. Documentele pentru dosar