Guvernul a stabilit o modalitate de calcul pentru pensiile românilor. Potrivit informațiilor din spațiul public, majorările vor pleca de la 1 lei și vor ajunge până la 100 de RON. Cabinetul Ciucă ia în calcul creșterea plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. La acest moment, persoanele cu pensia mai mică de 2000 de lei nu plătesc impozit, dar Executivul urmărește să urce plafonul la 3000 de lei.
Veste de ultima oră pentru milioane de pensionari din România. Oficialii de la București vor să majoreze anumite pensii. Este vorba despre românii care primesc 3000 de lei pensie. Ei vor primi 100 de RON în plus. Cât despre pensiile de 2500 de lei, creșterea va fi de 50 de lei. Iar cei care au 2.010 de lei vor câștiga 1 leu în plus.
Premierul Nicolae Ciucă susține că măsura ar avea un impact bugetar de aproximativ 87.000.000 de lei și vizează aproape 950.000 de români cu pensia cuprinsă între 2000 de lei și 3000 de lei.
Șeful Guvernului transmite că subiectul creșterii pragului minim de impozitare a pensiilor de la 2000 de lei la 3000 de lei rămâne în discuție, dar că susținerea pentru această măsură va depinde de finalizarea rectificării bugetare şi de resursele financiare aflate la dispoziţie, precum şi de evoluţiile economice.
„Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a explicat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.
Potrivit acestuia, analiza se face împreună cu Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, care are toate datele cu privire la sistemul public de pensii, apoi va fi prezentată coaliției de guvernare cât de curând, având în vedere că prioritară este rectificarea bugetară. Câciu afirmă că nu dorește să dea naștere unor praguri orientative pentru scutirea de impozit a pensiilor fără a avea o evaluare și o decizie. Oficialul din Finanțe a dat asigurări că, până la toamnă, toate lucrurile vor fi lămurite.
O altă veste este că pensia minimă se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Executivul s-a angajat prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să elimine inechitățile din sistem.