Românii adoră varza murată. Cele mai multe gospodine pregătesc acasă produsele tradiționale precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, compot, dulceață, gem sau murături. Legumele și fructele fermentate sunt consumate de cele mai multe ori în platouri reci sau alături de tocănițe pline de sos și carne. Cu toate astea, varza murată este cea mai importantă pentru că este utilizată la sarmalele pentru Crăciun și Revelion. Cum trebuie pusă în mod corect în butoi?
Românii iubesc produsele tradiționale, iar în topul lor se află categoric varza murată. Aceasta este folosită de gospodine la sarmalele pentru Crăciun sau Revelion, dar și în salate cu puțin ulei și piper negru proaspăt măcinată. Indiferent de cum alegi să te bucuri de ea, leguma trebuie să fie preparată ca la carte pentru a avea un gust de nota zece.
Chiar și câteva bucătărese cu experiență nu cunosc unele trucuri care să le ajute în această situație. Trebuie ca toată lumea să știe că nu toată varza este bună de murat. Mai exact, doamnele trebuie să aleagă varză de toamnă cu frunză fină și subțire. De asemenea, căpățânile trebuie să fie îndesate, pline și frunzele ferme și neatacate de boli sau dăunători.
Varză albă – 15 kg Apă – după nevoie (circa 15 litri)
Sare grunjoasă (fără iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apă
Sfeclă roşie – 1-2 bucăţi (cam 2 kg în total)
Busuioc – o crenguţă
Mărar – 2-3 tulpini (beţe)
Primele două straturi de frunze trebuie să fie îndepărtate înainte de fermentare. Dacă nu vei face asta, riști să strici produsul final. Majoritatea specialiștilor recomandă ca varza să fie pusă la murat întreagă, dar cu cotorul scobit. Cu toate astea, se poate pune în butoi tăiată pe jumătate și cu tot cu cotor.
În cazul în care știi că nu o să o folosești pentru sarmale, poți să o tai și în patru pentru a încăpea mai multă în recipientul ales. Adaugă și sfeclă roșie curățată de coajă pentru culoare și gust. De asemenea, este nevoie de tulpini de mărar, boabe de piper, bastonașe de hrean și sare mare.
Unele gospodine aleg să pună pe fundul butoiului câteva frunze de busuioc pentru un parfum deosebit. Poți să sari peste acest pas dacă nu adori acest ingredient. Pune apă fiartă peste legume și lasă totul în butoi pentru cel puțin două săptămâni le fermentat.