Cum se aşază varza în butoi. Cele mai bune tehnici pentru a face murături delicioase, cu un gust unic. Dacă pui varza așa la butoi, se va păstra tot restul anului și nu se va mai strica. Acesta este secretul bunicilor de la țară, doar așa rezistă foarte bine.
Radu Anton a fost unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști, cu o carieră impresionantă. Acesta a fost un adevărat specialist, dar și un gastronom de proporții. A fost foarte priceput în bucătărie și a oferit sfaturi importante, printre care și despre felul cum se pune varza la butoi.
Ingrediente:
Varza este lăsată să stea în aer liber timp de aproximativ 15 zile, pentru a se frăgezi în rouă. Butoiul se curăță bine cu apă foarte fierbinte, apoi se lasă timp de o zi cu apă și var nestins în interior, aproximativ un kilogram.
Ulterior, varza este spălată în mod repetat în câteva băi de apă, fiecare fiind dată la clocot. Capacul este de asemenea opărit în mod corespunzător, bine sterilizat, ca varza să reziste.
Contează foarte mult felul în care adaugi varza în butoi. În funcție de acest aspect, Radu Anton ne-a asigurat că varza va rezista foarte bine și va fi perfectă pentru sarmale tot restul anului.
Se presară un strat de sare pe fundul butoiului, apoi se așază frunze de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui. Frunzele exterioare ale verzei se curăță și se scobesc în zona cotorului, după care se pun bine în butoi, cu partea scobită în sus.
Peste fiecare strat de varză se adaugă sare, iar în butoi, printre ele, se încorporează rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper și felii tari de gutuie. Acest proces se repetă pentru fiecare strat până când butoiul este plin.
Ultimul strat constă din sare, nu din varză. Odată ce butoiul este umplut, se așază o greutate deasupra varzei pentru a forța eliberarea apei. Butoiul este acoperit cu o cârpă curată și se lasă în această stare timp de o zi și o noapte, fără a fi deranjat.
Dacă după acest interval de timp varza nu a lăsat suficientă apă pentru a o acoperi, se adaugă apă fiartă și răcită până când compoziția este acoperită corespunzător. După o săptămână, butoiul este golit complet.
Zeama obținută este strecurată și turnată înapoi în butoi.După trei săptămâni de la începerea procesului de murare, varza murată ar trebui să fie gata pentru consum.
Una dintre cele mai frecvente întrebări în ceea ce privește murarea varzei este câtă sare ar trebui să fie utilizată. Cantitatea corectă de sare poate varia în funcție de preferințele personale și rețetele tradiționale, dar există niște orientări generale care vă pot ajuta să obțineți un rezultat delicios.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat. Secretul lui Radu Anton Roman, dezvăluit. Va schimba tot
Un raport obișnuit este de aproximativ 1-2% sare raportată la greutatea totală a varzei. Acesta este un punct de plecare bun, dar cantitatea poate fi ajustată în funcție de preferințe. Cu cât folosiți mai multă sare, cu atât varza va fi mai sărată.
Este important să vă amintiți că varza va absoarbi sare în timpul procesului de murare, deci este întotdeauna mai ușor să adăugați mai multă sare mai târziu dacă simțiți că este necesar decât să aveți un amestec prea sărat.
Murarea verzei este un proces care necesită răbdare. Lăsați varza să stea suficient timp pentru a dezvolta aroma și textura dorite. În afară de sarea de bază, puteți adăuga arome suplimentare precum cuișoare, boabe de piper sau frunze de dafin pentru a da un plus de savoare varzei murate.