Cum se alege carnea de miel sau peștele pentru masa de Paște, de fapt. Trucurile de aur pentru sănătatea ta. Mai sunt câteva zile până la sărbătoarea de Înviere și în curând va începe goana prin magazine, la cumpărături după carne de miel, ouă, lactate, produse de patiserie, dar și cadouri. Experții ne sfătuiesc să nu ne grăbbim și să nu luăm tot ce ne pică în mână.
Inspectorii ANPC ne sfătuiesc, cu ocazia cumpărăturilor de Paște, să citim atent etichetele produselor pe care vrem să le cumpărăm, să fim atenți la condițiile de igienă, pentru că astfel ne putem proteja sănătatea.
Cum tot românul o să cumpere carne de miel de Paște, chiar dacă fermierii au avertizat că vor fi mai scumpi și în acest an, ca în fiecare an de altfel, specialiștii au spus cum ar trebui să arate carnea pe care o cumpărăm.
-Carnea proaspătă de miel este elastică și nu trebuie să prezinte o suprafață lipicioasă, mâzguită sau urât mirositoare.
-Carnea de miel trebuie să aibă etichetă cu ștampila sanitar-veterinară
-Carnea de miel trebuie să fie cumpărată doar din măcelării, magazine alimentare sau locuri special amenajate în piețe.
-Carnea de miel nu este recomandat a fi cumpărată din locuri neamenajate, de la persoane care nu vă pot elibera bon care să justifice tranzacția. Nu puteți știi cum a fost transportată carnea și nici de unde provine.
Binențeles, de Paște tot românul va avea pe masă ouă roșii. Și acestea pot reprezenta un pericol pentru sănătate, dacă nu sunt proaspete. Exerții au spus la ce să fim atenți.
-Când achiziționați ouă, trebuie controlat să nu aibă coaja murdară, crăpată sau spartă, întrucât acolo se adună bacteriile
-De asemenea, acasă, când le spargem și le folosim la gătit, nu trebuie să aibă albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul
-Nu cumpărați ouăle la grămadă, fără să citiți eticheta unde e afișată categoria de calitate, de greutate, cum au fost crescute găinile. În plus, verificați bine termenul de valabilitate al acestora
-Nu cumpărați ouă din locuri neautorizate sau improvizate. Nu vă lăsați atrași de vânzători din piețe, care le-au ținut în soare, în condiții improprii cine știe de când.
Peștele este un aliment foarte consumat de Florii, dar și în ziua de Paște de către mulți români. Și acesta îți poate face o gaură în buzunar, adică să constați că nu este bun abia după ce l-ai cumpărat. În plus, peștele stricat este foarte nociv pentru sănătate.
-Cei care cumpără pește trebuie să verifice ca acesta să nu prezinte următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corp acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună. Dacă pește prezintă aceste „simptome” sigur este stricat
-De asemenea, peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.