Câți bani va costa carnea de miel de Paște în 2022. Ne aflăm în luna aprilie, iar românii se gândesc deja la masa de Paște. Anul acesta, Paștele Catolic pică pe 17 aprilie 2022, iar cel Ortodox pică pe 24 aprilie 2022. Iată ce trebuie să știe românii care își doresc carne de miel la masa de Paște.
Cât costă carnea de miel de acest Paște – este întrebarea de pe buzele multor români. Cum în preajma sărbătorilor pascale se înregistrează cea mai mare cerere pentru carnea de miel, prețurile sunt deja prognozate de către crescătorii de ovine.
„În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă.
Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme.
Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a declarat Ionuț Cioranu, un tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.
Prețurile mieilor în perioada Paștelui sunt influențate de cererea din piață:
„Nu știm ce va fi la Paște, nimeni nu poate să zică ce va fi. Poate să fie mai scump ca acum, poate să fie mai ieftin. Prețul variază în funcție de cerere, dar din păcate România nu este un mare consumator de carne de miel.
Din fermele ciobanilor rămân în țara noastră circa 10-15 la sută dintre efective care se cer atunci de Paște. Restul pleacă la export, către țările arabe sau către Europa marfa mai mică, până în 20-25 de kilograme/viu”, a mai spus acesta.
De precizat este că țara noastră este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este însă Estonia.
Crescătorul de ovine a mai subliniat că prețul pentru carnea de miel din import se vinde la un preț dublu în marile magazine, față de sumele cerute de ciobanii români.