02 mart. 2024 | 23:47

Cum scoţi particulele de plastic din apa îmbuteliată. Varianta simplă şi rapidă

Diverse
Cum scoţi particulele de plastic din apa îmbuteliată. Varianta simplă şi rapidă
Cum scoţi particulele de plastic din apa îmbuteliată. Varianta simplă şi rapidă

Deși avem tendința de a bea apă îmbuteliată, în speranța că este mai sănătoasă decât cea nefiltrată, de la chiuvetă, se pare că specialiștii spun cu totul altceva. Este plină de particule de plastic, dar există o soluție să scăpăm de ele. Care este cea mai rapidă și simplă variantă.

Cât de periculoasă e apa îmbuteliată în plastic

Un nou studiu publicat luni aruncă lumină asupra conținutului de particule de plastic în apa din sticlele de plastic, dezvăluind că aceasta conține de până la o sută de ori mai multe particule microscopice decât se credea anterior.

Cercetătorii au utilizat o metodă inovatoare pentru a număra fragmentele de plastic detectabile în apă, găsind în medie 240.000 de astfel de particule pe litru de apă, după ce au testat produsele de la mai multe mărci populare.

Această descoperire, publicată în revista PNAS, generează îngrijorări cu privire la posibilele impacturi asupra sănătății umane.

„Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet”, a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului.

Cu toate acestea, el a subliniat că nu recomandă abandonarea consumului de apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potențialele consecințe ale expunerii la nanoplastice.

Care este cel mai întâlnit tip de plastic în apă

Nanoplasticele, care au devenit din ce în ce mai preocupante în ultimii ani, sunt omniprezente pe planetă. Aceste particule, care sunt mai mici de un micrometru, au capacitatea de a pătrunde în sistemul circulator și chiar în organele umane, inclusiv în creier și inimă.

Chiar dacă cercetările privind impactul lor asupra ecosistemelor și sănătății umane sunt încă limitate, unele studii au evidențiat deja efecte dăunătoare, inclusiv asupra sistemului reproductiv.

Metoda folosită în acest studiu, care utilizează lasere, a permis cercetătorilor să testeze trei mărci de apă fără a le dezvălui numele. Rezultatele au arătat că fiecare litru de apă conține între 110.000 și 370.000 de particule, majoritatea fiind nanoplastice, restul fiind microplastice.

Tipurile cele mai frecvente de plastic găsite au fost nailonul, probabil provenit de la filtrele de plastic folosite în procesul de purificare a apei, și tereftalatul de polietilenă (PET), material din care sunt fabricate sticlele.

În viitor, cercetătorii speră să extindă aceste studii și asupra apei de la robinet, care se știe că conține, de asemenea, microplastice, dar în cantități aparent mai mici. Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a aborda problema plasticului în ciclul apei și de a găsi soluții sustenabile pentru reducerea impactului său asupra mediului și sănătății umane.

Cum filtrăm corect apa

Particulele microscopice de plastic par să fie omniprezente și aproape imposibil de evitat – ele au fost descoperite în alimente, laptele matern și chiar în nori. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că o soluție simplă ar putea reduce prezența microplasticelor în apa potabilă: fierberea acesteia.

Într-un nou studiu publicat în jurnalul Environmental Science & Technology Letters, cercetătorii Zhanjun Li și Eddy Y. Zeng au raportat că fierberea și filtrarea apei au dus la îndepărtarea a aproape 90% din particulele microscopice de plastic.

Aceste particule, descoperite în 129 din 159 de mostre de apă de la robinet din 14 țări din întreaga lume, pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății, deși impactul exact al lor nu este încă pe deplin înțeles.

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat unele posibile riscuri pentru sănătate legate de expunerea la microplastice, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare în acest domeniu.

Pentru a înțelege eficiența fierberii apei în eliminarea microplasticelor, cercetătorii au creat apă de la robinet simulată, completând-o cu minerale și substanțe chimice comune, precum și microplastice.

Descoperirea lor a fost remarcabilă, mai ales în cazul apei „dure”, care conține concentrații mai mari de minerale precum calciu și magneziu. La temperaturi suficient de ridicate, carbonatul de calciu comun în apa de la robinet se solidifică, captând efectiv particulele de plastic și facilitând eliminarea lor printr-un filtru simplu, cum ar fi un filtru de cafea.

Deși este necesară mai multă cercetare pentru a înțelege pe deplin impactul microplasticelor asupra sănătății umane și beneficiile exacte ale fierberii și filtrării apei pentru eliminarea lor, cercetătorii subliniază că această strategie poate fi mai mult sau mai puțin eficientă în funcție de calitatea și conținutul de microplastice al apei din fiecare regiune.

Fierberea apei poate fi relativ ușoară și are și alte beneficii pentru sănătate, precum distrugerea microbilor și a virușilor. Dacă doriți să încercați această metodă, cercetătorii recomandă să lăsați apa să se răcească după fierbere și să folosiți un filtru pentru a îndepărta particulele solide.

Chris Reddy, un expert în domeniu, consideră că această soluție poate fi accesibilă și utilă, dar subliniază că nu este necesar să se recurgă la fierberea întregii cantități de apă, mai ales în cazul apei mai calitative.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro