Cum scapi de mucegaiul din casă. Soluțiile secrete, dar foarte eficiente
Mucegaiul din casă reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți locatari. În încercarea disperată de a scăpa de această ciupercă toxică apelăm la tot felul de soluții din comerț. Însă soluțiile de pe piață sunt nenumărate și fie sunt costisitoare, fie nu dau rezultatele dorite. Există totuși variante ieftine și simple, pe care le poți prepara acasă și care te vor scăpa de mucegai cât ai clipi. Iată câteva dintre ele.
Apariția mucegaiului, o problemă care îți pune sănătatea în pericol
Dacă te confrunți cu mucegai în casă, cu siguranță ai bifat una dintre următoarele aspecte. Atunci când pereții exteriori ai locuinței nu sunt izolați corespunzător, dar și în cazul unui spațiu neaerisit poate apărea problema mucegaiului. Această ciupercă microscopică se dezvoltă în condiții de umezeală ridicată, fapt pentru care este indicat să se acorde o atenție sporită nivelului de umiditate din casă. Cum recunoști mucegaiul din casă? De cele mai multe ori, înainte de a descoperi petele lăsate de ciuperca toxică, vei resimți un miros înțepător și greu. Atunci este momentul să te alarmezi. Totodată, trebuie să știi că mucegaiul apare în special în baie sau în colțurile camerelor.
Mirosul neplăcut și aspectul dizgrațios sunt doar vârful aisbergului pentru că mucegaiul este extrem de toxic. Acesta îți poate amenința sănătatea dacă nu este înlăturat rapid din încăpere. Numeroase alergii și afecțiuni respiratorii sunt cauzate de această ciupercă, putând provoca probleme grave organismului tău. De aceea, este necesar să acționezi imediat! În loc să dai fuga la primul magazin și să cumperi produse costisitoare din comerț, încearcă una dintre soluțiile pe care le poți prepara chiar acasă.
Soluții simple pentru mucegaiul din casă
- Bicarbonatul de sodiu – Este cunoscut faptul că această pulbere albă este utilă în orice gospodărie. Astfel, cu ajutorul bicarbonatului poți prepara o soluție rapidă și simplă care să înlăture mucegaiul din casă. Ai nevoie de patru lingurițe, apă și puțin oțet de mere. Aplică această soluție pe zonele afectate și vei observa cum acționează imediat.
- Oțetul – Rapid și ușor, oțetul se poate aplica fără a fi diluat în prealabil cu apă. Dacă totuși aveți o problemă cu mirosul, puteți adăuga puțin ulei. După ce l-ai pulverizat pe zonele afectate de mucegai, lasă-l să acționeze. Acesta este extrem de eficient, reușind să elimine nu doar 80% dintre sporii de mucegai, dar și virușii sau bacteriile prezente pe suprafețe.
- Uleiul de arbore de ceai – Poate că nu toată lumea are la îndemână acest ingredient, însă uleiul de arbore de ceai are proprietăți miraculoase. El elimină bacteriile și infecțiile fungice, putând fi utilizat la fel ca în cazul oțetului. Cele mai bune rezultate sunt obținute dacă nu îl diluezi cu apă. Doar aplică-l pe zonele afectate și clătește.
- Extract din semințe de citrice – Dintre soluțiile prezentate, acesta prezintă avantajul lipsei mirosului. Ai nevoie de două cești cu apă și 20 de picături de extract. Toarnă soluția într-un pulverizator și stropește zonele afectate.
- Peroxid de hidrogen – Este nevoie de o concentrație de 3% pentru peroxidul de hidrogen, care se aplică direct pe mucegai. După 10 minute, zona se curăță cu ajutorul unei lavete moi și neapărat se aerisește încăperea la final.
De altfel, este important ca încăperea să fie aerisită mai mult timp după ce ați curățat zonele afectate de mucegai. Totodată, pe parcursul aplicării soluțiilor se recomandă folosirea mănușilor de cauciuc și a unei măști de protecție. Pentru a preveni apariția mucegaiului în casă specialiștii îndeamnă la aerisirea frecventă a începerilor, timp de câteva minute.