Pentru a-și proteja sănătatea și mediul înconjurător, milioane de persoane din toată lumea au ales să folosească produse de curțat ecologice. Spre deosebire de variantele clasice, acestea nu conțin substanțe chimice agresive. Deși marile companii ne spun că, în ceea ce privește curățarea locuinței, substanțele chimice sunt esențiale, avem la dispoziție numeroase alternative cu ingrediente naturale, care oferă rezultate similare fără a ne pune în pericol sănătatea.
Principalul avantaj al produselor de curățat naturale este faptul că sunt ieftine și ușor de folosit în locuință. Printre ingredientele pe care le poți folosi pentru a le prepara se numara bicarbonatul de sodiu.
Curățarea covorului și a mochetei poate fi un adevărat calvar, însă există soluții naturale și simple care să îți vină în ajutor.
Pentru că de cele mai multe ori nu avem timp să ducem covoarele la spălat, apelăm la diverse soluţii scumpe pe care le găsim în magazine, dar care, de multe ori, nu sunt eficiente.
Există însă și soluţii pe care le putem face cu produsele pe care le avem în casă, fiind mult mai eficiente şi mai puţin costisitoare. Partea cea mai bună este că nu va trebui sa apelezi la substante chimice periculoase și poți avea un covor curat şi cu ajutorul produselor naturale, care nu sunt toxice.
Datorită proprietăților sale de absorbire și albire, bicarbonatul de sodiu constituie un ingredient util pentru eliminarea petelor de pe covoare.
Combinați cu oțetul alb, compușii bicarbonatului penetrează cu ușurință fibrele materialelor și îndepărtează reziduurile care formează pete.
Pentru petele de pe covor avem nevoie de: 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 1/3 pahar de oțet, apă fierbinte şi 1 lingură din detergentul obişnuit. Produsele se introduc într-o sticlă cu pulverizator sau, se pot amesteca într-un lighean, apoi se pulverizează peste petele de pe covor și se curăță cu o perie.
O altă soluție pentru îndepărtarea petelor de pe covoare poate fi următoarea: se presară bicarbonat de sodiu peste pata proaspăt aparută, aproximativ 2 linguri, și se freacă totul cu o perie. Apoi, se toarnă 125 ml oțet alb peste pată și se lasă să acționeze 5 minute. după care se îndepărtează reziduurile cu un aspirator și se lasa covorul să se usuce.
Bicarbonatul îndeparteaza chiar și mirosurile din covoare. Câteodată covoarele prind un miros specific chiar dacă sunt aspirate și curățate periodic. Se presară bicarbonat de sodiu din abundență peste covor. Se lasă să acționeze peste noapte. Cu cât stă mai mult, cu atât își face efectul mai bine. Apoi se aspiră covorul.