În sezonul de toamnă, multe gospodine pregătesc conserve, fructe sau legume pentru lunile reci de iarnă. Majoritatea le depozitează în cămară, pivniță sau beci. Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi pentru a scăpa de mirosul de mucegai din astfel de încăperi. Secretele unui spațiu aerisit.
Când intri în cămară, pivniță sau beci iarna, pentru a lua borcanele cu preparatele dorite, este foarte probabil să te lovești de un miros nu neapărat plăcut. În cele mai multe cazuri este vorba despre miros de mucegai, dezvoltat din cauza unui nivel mult prea ridicat de umiditate.
Unele gospodine au cămara integrată în locuință. Alții, în mod deosebit oamenii care trăiesc la țară, au această încăpere anexată în afara casei, la o distanță cât de cât apropiată, sau integrată la subsol. Indiferent în ce situație te afli, Playtech Știri îți explică cum poți să scapi de mirosul de mucegai.
Pentru început, trebuie să cureți toate suprafețele afectate de mucegai, înlăturând urmele lăsate de acesta cât mai mult posibil. Limitează, apoi, sursele de umiditate. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, însă trebuie precizat că umiditatea excesivă este principala cauză a apariției mucegaiului.
Dacă ai cămara integrată într-o zonă mai retrasă a locuinței tale, încearcă să amplasezi în ea un dezumidificator și purificator cu consum de energie redus. În acest fel, factura la energie nu va prezenta un cost prea mare după ce vei folosi aparatul electrocasnic.
Dacă pivnița sau cămara reprezintă o anexă a locuinței tale, ai grijă la sursele de umiditate din interiorul său, dar și din exteriorul său. Poți să creezi o pantă, astfel încât solul de lângă casă să fie înclinat, iar apa să nu fie reținută în zonă în mod excesiv. Creează un sistem de drenaj al apei în apropierea beciului.
Fii, de asemenea, atent la țevile de scurgere, dacă le ai în proximitatea pivniței sau a cămării. Repară scurgerile sau curăță-le, dacă este cazul. Apelează la un specialist, dacă nu te pricepi.
Te-ar putea interesa și: Cum să îţi dai seama că s-au stricat conservele din cămară. Detaliile la care să fii atent, aşa nu te îmbolnăveşti
Și obiectele de fier din pivniță sau cămară, cum ar fi țevile, pot provoca mirosuri neplăcute. În astfel de cazuri, folosește un răzuitor pentru chit, pentru a îndepărta porțiunile mari de reziduuri de fier. Poate nu vei reuși să îndepărtezi toate petele de culoare, însă cea mai mare parte a mirosului va dispărea.