Ne aflăm în plin sezon estival, iar stațiunile de pe litoralul românesc sunt luate cu asalt de către românii dornici să petreacă câteva zile de relaxare la malul mării. Prin urmare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu recomandări importante pentru turiști, pentru a preveni infectarea cu E.coli.
Este alertă pe litoralul românesc după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost alertă de E.coli pe plajele de la mare. Autoritățile au identificat concentrații ridicate de Escherichia Coli (E.coli), bacteria care poate provoca infecții intestinale, în două dintre cele mai populare stațiuni de la malul mării.
Turiștii au fost însă imediat liniștiți de către autorități, deoarece reprezentanții DSP au dat asigurări că este un episod pasager. Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a spus că, în ciuda valorilor foarte mari, nu se pune problema luării unor măsuri speciale.
În cursul zilei de miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis și el că situația recentă de pe litoral a fost una punctuală. ”În anumite zone, pentru o scurtă durată de timp, acești indicatori au fost depășiți, ceea ce nu descalifică apa mării ca fiind de îmbăiere”.
Cu toate acestea, spune oficialul din Sănătate, turiștii nu trebuie să renunțe la o serie de reguli de igienă care vin să prevină o posibilă infectare cu această bacterie periculoasă.
”Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri – în primul rând, igiena personală, folosirea toaletei cu grijă, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, pentru că și prin activitatea fiecăruia dintre turiști, dacă ea este lipsită de măsuri igienice elementare, această contaminare cu Escherichia Coli este posibilă”, a declarat ministrul Rafila, la B1TV.
De asemenea, în cadrul unei informări emise de Ministerul Sănătății, oficialii au vorbit despre limitele care sunt acceptabile pentru a putea face baie în mare. Alexandru Rafila spune că ”nu există apă de îmbăiere fără această bacterie, Escherichia Coli, dar depinde foarte mult de ce cantitate de Escherichia Coli este în apă”.
Acesta a mai precizat că depășirea unei limite de 500 de bacterii indică faptul că apa nu este bună. însă aceste valori trebuie să fie în mod constant, la mai multe determinări consecutive.
”Escherichia Coli este o bacterie care se găsește în mod normal în intestin, atât la om, cât și la animal, iar prezența ei în apă indică faptul că există o poluare fecală, care este acceptabilă în anumite limite”, a mai avertizat medicul de la Sănătate.
Foto: Profimedia