24 mai 2024 | 16:39

Cum să îți gestionezi timpul eficient la locul de muncă. Trucuri pe care trebuie să le știe orice angajat

Utile
Cum să îți gestionezi timpul eficient la locul de muncă. Trucuri pe care trebuie să le știe orice angajat
Ce trebuie să știi

Gestionarea timpului nu este doar o abilitate necesară, ci una de care depinde succesul profesional și împlinirea personală. Iată cum să îți gestionezi timpul eficient la muncă, astfel încât să nu rămâi în urmă cu task-uile.

Ce este gestionarea timpului?

Gestionarea timpului înseamnă să planifici cum să folosești eficient și să controlezi deliberat timpul pe care îl petreci pentru a maximiza productivitatea. Pe scurt, să faci mai multe într-un timp mai scurt.

Află cum îți petreci timpul. Dacă productivitatea ta este măsurată prin rezultate într-o anumită perioadă, timpul pierdut poate însemna bani pierduți. La fel ca în crearea unui buget, trebuie să urmărești pe ce îți cheltuiești de fapt timpul pentru a dezvălui orice zone sau obiceiuri care te împiedică să îți atingi obiectivele.

Vezi și: Locul de muncă plătit cu 15.000 de lei, dar care nu îi încântă pe tinerii români. Orele suplimentare se plătesc foarte bine, de ce este evitat jobul

Începe cu o verificare a timpului. Instrumente de urmărire a timpului precum TrackingTime se pot instala pe laptop și vei vedea, pe baza categoriilor pe care le setezi, câte ore ești productiv într-o zi comparativ cu cât timp petreci pe activități distractive, cum ar fi navigarea pe rețelele sociale sau cumpărăturile.

Respectă un program zilnic. Creează un program zilnic cu intervale de timp alocate pentru diferite sarcini. Respectarea acestuia este cheia succesului.

Creează termene realiste. Oamenii își supraestimează capacitatea de a face lucruri, care de obicei rezultă în estimări de livrare prea optimiste. Adaugă timp între sarcini astfel încât, chiar dacă una depășește limita de timp, programul general rămâne intact.

Acordă atenție deplină. Evită să intri pe site-uri precum social media (sau orice altceva nu ar trebui să faci) în timpul orelor de lucru. Închide toate acele tab-uri „pentru mai târziu” din browser. Oprește telefonul sau pune-l deoparte până când este timpul pentru o pauză programată. Din nou, autodisciplina este cel mai bun prieten al tău aici.

Salariul trebuie afișat în anunţuri, este directivă europeană. Tot ce trebuie să ştie angajaţii despre noua lege

Cum să îți gestionezi timpul eficient la locul de muncă

Prioritizează

Listele de sarcini pot fi salvatoare pentru productivitate. Dar dacă nu ești atent, acestea pot deveni atât de mari și copleșitoare încât nu știi de unde să începi. Sunt instrumente care te pot ajuta să decizi ce să prioritizezi în funcție de importanță și urgență. Poți descompune lista în:

Fă imediat: Sarcini importante cu termene definite sau pe care le-ai amânat atât de mult încât sunt acum întârziate

Programează pentru mai târziu: Sarcini importante fără termene definite

Poți delega: Sarcini pe care le poate face altcineva

Elimină: Sarcini pe care le poți elimina deoarece nu sunt critice pentru obiectivele sau misiunea ta

Automatizează sarcinile repetitive

Angajații care automatizează au șanse cu 71% mai mari să depășească așteptările managerilor. Când automatizezi munca plictisitoare sau repetitivă, poți salva timp prețios, permițându-ți să te concentrezi pe aspecte mai complexe și creative ale muncii tale.

Abordează mai întâi sarcina cea mai dificilă

Distragerile se întâmplă tuturor, fie că este vorba de un apel telefonic, o favoare de la un coleg sau acel teanc de vase murdare. Înainte să îți dai seama, ziua a trecut. 

Metoda de productivitate Eat That Frog, concepută de expertul în leadership Brian Tracy, funcționează bine pentru persoanele care tind să procrastineze sau au dificultăți în a evita distragerile.

Recomandă abordarea celei mai mari, mai dificile și mai importante sarcini mai întâi – cea pe care probabil o vei amâna pentru mai târziu.

Vezi și: Apar noi locuri de muncă în România. Angajările vor curge pe bandă rulantă, schimbarea majoră care urmează în țară

Procesează în loturi sarcini similare

Procesarea în loturi, înseamnă gruparea sarcinilor similare astfel încât să poți lucra la ele împreună. Grupează-le după obiectiv sau funcție.

Aceste sfaturi te vor ajuta să te organizezi la muncă și să îți completezi task-urile în funcție de importanța lor și termenele de predare.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Bradul de Crăciun îți poate aduce sancțiuni. Legea e foarte strictă
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro