Când cumperi carne din magazin, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să ajungi acasă și să descoperi că produsul ales nu este deloc proaspăt. Pe lângă faptul că îți poate strica planurile pentru cină, este și o risipă de bani. Așadar, am încercat să aflăm cum poți verifica dacă bucățile de carne de vită pe care le alegi sunt cu adevărat proaspete. Din fericire, John Karangis, bucătar șef și vicepreședinte al departamentului de inovație culinară de la Shake Shack, ne-a oferit răspunsurile.
Într-un interviu acordat exclusiv pentru Chowhound, John Karangis, bucătar șef și vicepreședinte al departamentului de inovație culinară de la Shake Shack, explică faptul că cea mai proaspătă carne din magazin va avea întotdeauna o culoare roșu aprins și o textură umedă, dar nu lipicioasă.
Această culoare intensă este rezultatul interacțiunii dintre mioglobină, o proteină din țesutul muscular, și oxigen. Pe măsură ce carnea se învechește, oxidarea o face să se închidă la culoare, un semn clar că nu mai este la fel de proaspătă. Karangis recomandă să alegi carne proasppătă, nu pe cea preambalată. Astfel, poți discuta direct cu măcelarul despre proveniența și data procesării cărnii.
Pentru carnea tocată, Karangis recomandă să fie consumată sau congelată în maximum una-două zile de la tocare. Dacă nu o cumperi direct de la magazin, verifică datele de pe ambalaj pentru a te asigura că produsul este cât mai proaspăt.
Dacă nu intenționezi să gătești imediat carnea proaspătă, este esențial să o depozitezi corect. Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), carnea poate fi păstrată în frigider până la cinci zile, dar trebuie să ții cont că își pierde prospețimea în fiecare zi. În plus, frigiderul nu poate opri complet dezvoltarea bacteriilor. Așadar, regula de bază este ca orice carne care nu este consumată în decurs de o zi să fie congelată pentru a-și păstra prospețimea.
Jurnalista Melissa Clark oferă un sfat important legat de congelarea corectă a cărnii: nu o pune în congelator direct în tava de polistiren acoperită cu folie de plastic. Aceasta poate duce la apariția arsurilor de congelare, ceea ce afectează calitatea cărnii. În schimb, transferă carnea într-o pungă specială pentru congelare, învelește-o în hârtie pentru congelator sau, ideal, sigileaz-o în vid. Secretul este să elimini cât mai mult oxigen posibil și să reduci expunerea la umiditate.
Deși carnea poate fi păstrată teoretic în congelator pe termen nelimitat, este recomandat să o consumi în cel mult 12 luni pentru a-i menține calitatea optimă, iar carnea tocată în maximum patru luni. În plus, fii atent la semnele de arsură de congelare, pentru a preveni deteriorarea produsului înainte să-ți strice planurile pentru cină.