Una dintre caracteristice sosurilor este consistența nici prea groasă, nici prea subțire. Regula clasică spune că sosurile ar trebui să acopere spatele unei linguri, fără să se prelingă ca apa. Ce faci însă, dacă acestea nu sunt suficient de abundente? 4 modalități de a îngroșa sosurile pentru masa de Crăciun.
O primă metodă prin care poți îngroșa un sos este pur și simplu să-l reduci prin evaporarea excesului de lichid. Faci acest lucru lăsând sosul să fiarbă neacoperit câteva minute. Ține cont de faptul că, deși în primă fază ar putea să pară subțire, sosul se va îngroșa după puțin timp după ce ai închis flacăra.
Atenție! Pentru a fi sigură că sosul trebuie îngroșat, lasă-l să se odihnească 10 minute după ce ai închis flacăra aragazului, apoi verifică-i consistența.
Citește și: Câtă carne de vită se pune în cârnaţii pentru Crăciun. Aşa nu vor ieşi graşi, îi vei mânca fără probleme
Încorporarea amidonului în mâncare este una dintre cele mai comune modalități de îngroșare a sosurilor. Sosurile precum bechamel, veloute și espagnole sunt preparate de cele mai multe ori cu ajutorul trucului în cauză.
Poți folosi făină de grâu sau făină fără gluten, în funcție de situație. Pune câteva linguri într-o cană, adaugă un pic de apă și amestecă ingredientele. Strecoară, apoi, amestecul direct în mâncare.
Gălbenușurile de ou funcționează, de asemenea, ca un agent de îngroșare a sosurilor precum Hollandaise, Bearnaise și maioneză. Pur și simplu adaugă un gălbenuș de ou în sosul inițial, fără albuș, și amestecă ingredientele până la omogenizare.
Dacă un gălbenuș de ou nu este suficient, poți folosi mai multe. Unele gospodine amestecă gălbenușurile de ou cu smântână grasă, apoi le adaugă în sosuri. Nu-ți fă griji privind gustul; va fi excepțional!
Mai există o metodă prin care poți îngroșa sosurile, anume cu ajutorul piureului de legume. Această tehnică se folosește, de obicei, pentru îngroșarea supelor sau a tocanelor, însă poate funcționa foarte bine și în cazul de față, dacă nu te deranjează ideea.
Un piure preparat pe baza unei legume pasate va adăuga consistență sosului pregătit pentru masa de Crăciun. Poți folosi orice tip de legumă consideri că se potrivește cu aroma inițială.
Citește și: Trei lucruri ce nu au voie să lipsească de pe masa de Crăciun. Milioane de români fac greșeala asta
Multe gospodine sunt de părere că untul ajută la îngroșarea sosurilor, însă nu este așa. Cei mai experimentați bucătari au explicat că acest lucru nu are loc, din cauza faptului că produsul este format din grăsime și apă. În schimb, poate fi util în alt sens.
Untul poate fi utilizat pentru a finisa sosurile. O bucată de unt, sărat sau nesărat, încorporată într-un sos poate ajuta la o emulsionare temporară a conținutului, oferind mâncărurilor abundență și strălucire.