28 mai 2024 | 10:12

Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie: sfaturi pentru o recoltă bogată

Sfaturi pentru grădinari
Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie: sfaturi pentru o recoltă bogată
Ce trebuie să faci în această perioadă

Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie ca să ai o recoltă bogată și sănătoasă. Aceste sfaturi trebuie respectate dacă vrei să ai fructe frumoase în vară. Luna iunie este perioada anului în care trebuie să te ocupi de îngrijirea pomilor fructiferi pentru a preveni problemele cauzate de insecte, boli și condițiile meteorologice.

Cum să îngrijești pomii fructiferi în luna iunie

Pomii fructiferi tineri sunt în luna iunie în plină activitate; rădăcini și lăstari noi se formează, iar primele fructe apar. Prin urmare, o udare suplimentară săptămânală va ajuta foarte mult pomul. Orice pom plantat într-un ghiveci sau container, ale cărui rădăcini sunt restricționate, va avea nevoie de umiditate suplimentară.

Vezi și: Ce să faci la pomii din livadă, în luna mai. Detaliul de care să ții cont pentru fructe delicioase și fără dăunători

Dacă creșterea pomilor este afectată, fertilizarea foliară săptămânală poate fi de mare ajutor pentru a depăși problema.

Câteva sfaturi pentru tăiere: dacă pomii cresc prea puternic, este recomandat să îndepărtezi vârfurile celor mai puternici lăstari. 

Începe tăierea de vară pentru prune, cireșe și corcodușe. Același lucru se aplică la nectarine, piersici și caise. 

Afidele și diferitele omizi devin mai active în această lună. Dacă frunzele tinere încep să se încolăcească și frunzele sunt perforate sau sunt mâncate, este o idee bună să cumperi pesticidul potrivit și să îl folosești conform instrucțiunilor.

Sfaturi pentru o recoltă bogată

Tăierea

Tăierea regulată ajută copacii să trăiască mai mult și mai fericiți. Deși cea mai mare parte a tăierii pomilor fructiferi are loc la sfârșitul iernii, unele tăieri pot fi făcute și vara. Taie orice ramuri noi care cresc de la baza copacului (vlăstari) sau drept în sus de pe ramurile orizontale (tulpini de apă) înainte de mijlocul verii. 

Aceste ramuri nu vor forma fructe și de obicei vor aglomera alte ramuri, ceea ce crește incidența bolilor și a problemelor cu insectele.

Cum să scapi de graurii din livada de cireși. Gospodarii de la țară au o metodă genială, veche de sute de ani

Verifică pomii

Verifică regulat ramurile, scoarța, frunzele și fructele în dezvoltare ale copacului pentru semne de insecte sau boli. Dacă găsești ceva, aplică tratamentele adecvate pentru a remedia problema.

Udă pomii regulat

Este mai bine să uzi adânc și rar, decât superficial și frecvent. Udă la fiecare una până la două săptămâni cu suficientă apă pentru a se infiltra la 60 de centimetri adâncime. Evident, frecvența va depinde de condițiile meteorologice: udă mai puțin în perioadele ploioase și mai mult în timpul secetelor.

Mulcire și fertilizare

Mulciul organic va ajuta la conservarea apei, va furniza materie organică în stratul superior al solului, va controla buruienile și, în cele din urmă, va ajuta copacul să producă rezultate mai bune. 

În ceea ce privește fertilizarea, cantitatea depinde de cât de bine crește copacul. Adăugarea de compost în jurul bazei pomilor fructiferi tineri (din nou, la câțiva centimetri de trunchi) este întotdeauna binevenită.

Vezi și: Când și cum se stropesc corect pomii din livadă. Perioada ideală pentru ca fructele să crească mari și zemoase

Rărirea fructelor

Copacul tău va produce probabil mai multe fructe decât poate susține. Rărirea fructelor înseamnă să elimini fructele bolnave sau cele pătate pentru a reduce greutate și a preveni ruperea ramurilor sub greutatea excesivă.

Pune în aplicare aceste sfaturi ca să ai fructe frumoase și multe, pomi fructiferi care cresc normal și sunt sănătoși.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Ce umilință! Crin Antonescu, împins pe scări de PSD: Un candidat de rezervă
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro