27 mart. 2024 | 21:12

Când și cum se stropesc corect pomii din livadă. Perioada ideală pentru ca fructele să crească mari și zemoase

Diverse
Când și cum se stropesc corect pomii din livadă. Perioada ideală pentru ca fructele să crească mari și zemoase
Când și cum se stropesc corect pomii din livadă. Perioada ideală pentru ca fructele să crească mari și zemoase

A început sezonul grădinăritului și trebuie să fim foarte atenți cu toate culturile noastre. În această perioadă trebuie să ne îngrijim serios pomii fructiferi, dacă vrem să ne bucurăm de fructe mari și sănătoase. Află când și cum se stropesc corect, dar și ce substanțe se folosesc.

Când stropim pomii fructiferi

Chiar dacă ai grijă de pomii fructiferi, este posibil să fie nevoie să-i stropești pentru a preveni apariția dăunătorilor sau a bolilor grave. Trebuie să fim atenți la fiecare semne de îmbolnăvire, dacă vrem să îi salvăm la timp.

Cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a preveni problemele sunt să plantați soiuri rezistente la boli, să tăiați și să fertilizați în mod corespunzător pomii fructiferi. S-ar putea să descoperiți că trebuie să îi tratați, chiar dacă îi udați la timp și îi feriți de buruieni.

Ar trebui să pulverizați pomii fructiferi primăvara, după ultimul îngheț din zonă și după ce ați tăiat pomul. Într-adevăr, prevenirea bolilor și dăunătorilor din pomii fructiferi este mult mai ușoară dacă îi stropiți înainte de a fi afectați, dar mai sunt șanse și după îmbolnăvire.

Dacă activitatea dăunătorilor a fost puternică în timpul sezonului de vegetație anterior, acest lucru este și mai important. Stropirea pomilor fructiferi în timpul sezonului rece, din noiembrie până în martie, poate ajuta la controlul dăunătorilor. Este deja târziu dacă îi stropești tocmai când apar florile.

La sfârșitul iernii-începutul primăverii trebuie deja să ne facem un plan de atac, pentru că există multe insecte ce atacă înainte ca mugurii să înceapă să dea. Astfel, vom preveni complicațiile și chiar investițiile inutile, cu tot felul de tratamente.

Cu ce stropim pomii primăvara

Este foarte important ce substanțe alegem când vine vorba despre stropirea pomilor. Specialiștii recomandă ca, în primă fază, să optăm pentru tratamente pe bază de cupru, pentru că are un rol important în prevenirea și combaterea bolilor produse de ciuperci (rapăn, monilioza, pătarea frunzelor și ciuruirea frunzelor la sâmburoase, băşicarea frunzelor la piersic, hurlupii la prun, bolile de scoarţă ale pomilor fructiferi).

Produsele pe bază de cupru aplicate după tăiere vindecă rănile provocate de tăiere, reduc răspândirea atacurilor, stimulează mecanismele de apărare ale plantelor și contribuie la nutriția plantelor.

Pulverizarea trebuie efectuată strict cu doza indicată și astfel încât ramurile și trunchiurile să fie bine acoperite (scăldate în apă). Eficacitatea fungicidelor pe bază de cupru este îmbunătățită prin utilizarea unui pulverizator reglat pentru a se aplica cât mai fin și prin utilizarea acestuia imediat după preparare.

Tratamentele se efectuează în următoarele cazuri:

  • Condiții climatice care permit lucrul în livadă;
  • Temperaturile sunt peste 5-6°C și nu este vânt;
  • Pomii sunt uscați și nu există precipitații în timpul sau imediat după pulverizare.

Este foarte important să se respecte perioadele de tratament indicate, astfel încât următorul tratament să poată fi efectuat la momentul optim, pentru a controla înaintarea dăunătorului.

Printre cele mai recomandate tratamente sunt:

  • Alcupral 50 PU – 1,5-2 kg/ha – la măr, prun; 3 kg/ha – la păr ; 4,5 kg/ha – la gutui;
  • Coprantol Duo/Badge WG-2,5-2,9 kg/ha – la măr, păr, gutui; 3,5 kg/ha – la piersic, nectarin 3,9 kg/ha – la prun, cireş, cais;
  • Cuprofix Ultra/Novicure -3,5-6 kg/ha- la seminţoase; 6 kg/ha- la sâmburoase; 1,6-2,4 kg/ha – pentru combaterea arsurii bacteriene și a citosporiozei la nuc si alun;1,4-4 kg/ha-vița-de-vie;
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro