Evaluarea Națională bate la ușa elevilor, așă că, e esențial ca elevii să cunoască micile trucuri pentru a obține o notă mare la examenul maturizării. Iar cum cea mai grea materie este matematica, profesorii vin cu sfaturi de aur pentru absolvenții clasei a opta.
Elevii trebuie să trateze fiecare examen cu seriozitate și cu mare atenție. Proba care le dă cele mai mari bătăi de cap elevilor este cea de la matematică, dar cu calm se rezolvă toate, dupp cum spune și profesoara de matematică, Florentina Pavăl, într-un set de recomandări realizat pentru Edupedu.ro.
Florentina Pavăl le oferă elevilor regulile de aur de acre trebuie să țină cont atunci când au un examen important în viața lor. Majoritatea elevilor sunt presați de timp, dar doamna profesoară sare în ajutorul adolescenșilor.
”Lasă temerile și fricile deoparte, e un examen, nu o catastrofă naturală! Odihnește-te cu o zi înainte, încearcă să-ți alungi emoțiile, citește întâi întreg subiectul și concentrează-te apoi să dai tot ce poți în cele două ore!
Lucrează subiectele în ordinea în care apar pe foile de examen, dacă nu știi vreunul lasă-l, lucrează-le pe celelalte și revino asupra lui la final, după ce le-ai rezolvat pe cele știute. Cu siguranță, structura subiectelor ți-e clară, știi că la cele 12 probleme, din primele două subiecte, nu se cer justificări, deci respectă indicația și încercuiește doar litera corespunzătoare răspunsului corect. Unele dintre aceste probleme necesită calcule, fă aceste calcule pe ciornă!” , îi sfătuiește Florentina Pavăl pe elevi.
De asemenea, este important pentru elevi să cunoască foarte bine structura subiectelor pentru a le rezolva într-un timp util.
”La probele din cel de-al III-lea subiect se cer justificări, de aceea aici e nevoie de atenție la redactare. Prima problemă va fi una ce se rezolvă cu ajutorul ecuațiilor sau a sistemelor de ecuații sau una de divizibilitate. Atenție la concluzia din finalul subpunctului, nu uita să scrii “adevărat” sau “fals” după ce ai justificat! În programa de anul acesta a fost introdusă lecția “Ecuația de gradul al II-lea”, deci nu uita să repeți formulele de rezolvare!”, a adaăugat profesoara de matematică.
Citește și: Subiecte simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut elevii de făcut la limba română
Din cauza emoțiilor și a presiunii de nu își dezamăgi părinții sau de a intrat al liceul mutl dorit, elevii pot claca. Astfel, viitori liceeni pot ajunge în impasul de a nu putea rezolva un anumit subiect de la examen. Nu vă panicați, cu siguranță o să reușiți! Sfatul este să nu lăsați niciun subiect nerezolvat!
”Dacă nu reușești să-ți justifici riguros răspunsul la vreuna din problemele de geometrie din al II-lea subiect, apelează la intuiție și/sau la instrumentele geometrice. Chiar și dacă nu vei găsi răspunsul corect, încercuiește totuși unul dintre cele patru posibile, probabilitatea de a-l nimeri pe cel corect este de 25%.
Atenție la concluzia din finalul subpunctului, nu uita să scrii “adevărat” sau “fals” după ce ai justificat! Dacă nu te încadrezi cu rezolvarea unei probleme în spațiul cerut, scrie la finalul testului (este o foaie liberă, de obicei, sau poți cere una) precizând subiectul, problema și subpunctul.” , a mai spus profesoara de matematică.
Părinții au un rol esențial în succesul copiilor și este indicat să nu îi încărcați pe copii cu emoțiile voastre, după cum spune și Florentina Pavăl.
”În final, o idee pentru părinți; știu că aveți emoții pentru că și eu am avut cu vreo 16 ani în urmă, sunt absolut normale, dar încercați să nu le transmiteți copilului, trebuie să le gestioneze pe ale lui, nu-l mai încărcați cu altele!”, le-a transmis aceasta părinților.