Există numeroase moduri de a găti carnea de pui. Poate fi consumată prăjită, fiartă, coaptă, la grătar, sub formă umplută. Totușu, dacă vrei să consumi și pielea păsării, trebuie să ții cont de câteva detalii esențiale. Un nutriționist a explicat cum trebuie să prepari mâncarea.
Carnea de pui este una dintre cele mai consumate cărnuri, datorită versatilității, aromei blânde, proprietăților sănătoase, precum și prețului său, mult mai ieftin decât cel prezentat de carnea de porc sau de vită. Da, pielea de pui poate fi mâncată în condiții de siguranță, dacă știi cum să o gătești.
Multe gospodine obișnuiesc să arunce pielea de pui, însă ea nu este periculoasă. Se recomandă însă să fie mâncată doar ocazional și gătită într-un anumit mod. Nutriționistul Marta Verona, câștigătoarea celei de-a șasea ediții Masterchef, a explicat cum trebuie să procedezi.
Citește și: Ce conţine carnea de pui din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Nu o mai cumpăra dacă scrie asta pe etichetă!
Întrebările referitoare la cât de sănătos sau nu este să mănânci piele de pui sunt foarte frecvente. Nu trebuie să-ți faci griji însă. Consumul de piele de pui este sigur, atât timp cât nu exagerezi. Este bine să alegi puii care nu sunt injectați cu hormoni, dacă vrei să faci acest lucru.
Nu trebuie pierdut din vedere faptul că pielea de pui este partea mai calorică a păsării, așa că dacă o vom mânca, vom ingera mai multe calorii și mai multe grăsimi. Ideal ar fi să o evităm, dacă suntem foarte concentrați pe siluetă. Consumul său ocazional este însă dăunător.
Dacă știi că ai probleme cu inima sau cu colesterolul ridicat, ar fi bine să eviți să consumi piele de pui sau cel puțin să limitezi consumul acesteia. Încearcă să-ți menții greutatea sub control. Poți să îndepărtezi pielea de pui de pe carne, dacă știi că te confrunți cu astfel de probleme.
În funcție de cum este gătit puiul, putem spune dacă se poate mânca cu piele sau nu. Dacă îți place pielea și vrei să o mănânci, există un truc pentru a preveni concentrarea grăsimii de la nivelul ei: prăjește-o. Este cea mai bună opțiune, fiindcă grăsimea se desprinde de pe piele și rămâne în suc.
Citește și: Cum se dezgheaţă corect carnea de pui. Variantele care nu te pun în pericol
Se întâmplă invers dacă ferbi carnea. Cu această tehnică, pielea va rămâne grasă și, de asemenea, o parte din uleiul pe care îl utilizezi în procesul de gătit va prelua din grăsimi. Mai mult decât atât, pielea poate să genereze și compuși potențial dăunători, cum ar fi acrilamida.
Un detaliu important de reținut este că pielea puiului este partea păsării care acumulează cele mai multe bacterii, fiindcă este cea care este în contact cu cele mai multe microorganisme și asta pentru că înainte ca puiul să ajungă în magazin, trece prin containere de transport maritim, prin abator, mărind probabilitatea de contaminare bacteriană.