Carnea de pui, ca de altfel orice carne care se pune la congelat, are nevoie de un anume procedeu de dezghețare. Dacă nu știai asta, află în cele ce urmează cum se dezgheaţă corect carnea de pui, și care sunt variantele care nu te pun în pericol.
Cel mai sigur mod de a decongela puiul este să îl scoți din congelator, să îl pui într-un recipient și să îl așezi pe un raft jos în frigider timp de cel puțin 24 de ore sau până când nu mai este înghețat.
Vezi și: De ce să nu speli carnea de pui înainte de a o găti. Pericolul uriaş la care îţi expui familia
Acest lucru menține puiul la o temperatură sigură și rece în timp ce se dezgheață.
Există, de asemenea, și alte modalități de decongelare a puiului care necesită mai puțin timp, cum ar fi utilizarea unei băi de apă rece sau a unui cuptor cu microunde.
În cele ce urmează îți vom explicacum se dezgheaţă corect carnea de pui și trei metode de a face acest lucru acasă.
Cel mai sigur mod de a decongela puiul este să îl pui în frigider. Această metodă este sigură deoarece frigiderul menține puiul la rece în timp ce se decongelează, împiedicându-l să se încălzească prea mult timp.
Iată ce trebuie să faci pentru a decongela corect carnea de pui:
Această metodă necesită o anumită planificare în avans, deoarece va trebui să se înceapă procesul de decongelare cu cel puțin 1 zi înainte de a intenționa să se folosească puiul.
Vezi și: Cât timp e bună carnea de pui ţinută în frigider. Detaliul care te poate pune în pericol
Timpul va depinde de cât de mari sunt bucățile de pui. Piepturile de pui, puiul cu os și puii întregi pot avea nevoie de 1-2 zile pentru a fi decongelate în frigider.
Pentru a dezgheța mai repede puiul, oamenii pot folosi o baie de apă rece, urmând acești pași:
O altă recomandare în acest caz, este să nu folosești niciodată apă călduță sau fierbinte pentru a dezgheța puiul.
Dacă apa de la robinet este caldă, adaugă cuburi de gheață în bazin înainte de a o folosi pentru a decongela puiul.
Multe cuptoare cu microunde au setări de decongelare care permit oamenilor să decongeleze carnea și mai repede.
Atunci când folosești cuptorul cu microunde pentru a dezgheța puiul, este important să:
Află și despre: Ce trebuie să pui în apă înainte de a fierbe carnea de pui pentru supe sau ciorbe. Aşa va ieşi cu gust mâncarea
Utilizarea cuptorului cu microunde pentru a decongela carnea poate avea ca rezultat apariția unor zone calde sau a unor zone care au început deja să se gătească în timpul procesului de decongelare.
Din acest motiv, este important să dezgheți doar ceea ce este necesar și să gătești carnea imediat.
Gospodinele spun că nu ar trebui să se decongeleze niciodată puiul la temperatura camerei, pe blatul din bucătărie.
Temperatura camerei este de aproximativ 20 de grade, în mod normal, ceea ce se află în zona de pericol pentru depozitarea cărnii de pasăre.
Aceasta se referă la intervalul de temperatură în care este posibil ca bacteriile să se dezvolte în număr mare, care este cuprins între 4,4 și 60 de grade.
Descoperă și: Pericolul din carnea de pui. De ce trebuie să o arunci imediat dacă vezi acest detaliu
Decongelarea puiului la temperatura camerei înseamnă expunerea cărnii la temperaturi periculoase pentru mai mult timp decât este sigur. Procedând astfel, există riscul de creștere a bacteriilor și de îmbolnăvire.
Decongelarea puiului la o temperatură rece în frigider este cea mai sigură metodă. Persoanele care au mai puțin timp la dispoziție pot folosi o baie de apă rece sau setarea de decongelare a cuptorului cu microunde.
Atunci când dezgheți puiul folosind una dintre metodele mai rapide, este important să îl gătești imediat ce nu mai este congelat. În rest, poftă bună și baftă la gătit!