Cum să faci espresso la tine acasă. Nu ai nevoie de aparat special, trucul așteptat de toți iubitorii de cafea

de: Ștefan R. Apostol
05 07. 2023

Dimineața, la prima oră, o ceașcă de espresso ne va da un impuls plăcut de cofeină, indiferent dacă provine de la una dintre cele mai bune mașini de espresso sau de la o altă metodă. Așa că, este momentul să-ți spunem cum să faci espresso la tine acasă. Nu te speria, nu ai nevoie de aparat special, ci doar să folosești trucul așteptat de toți iubitorii de cafea.

Cafeaua de dimineață, un adevărat izvor de energie

Mulți dintre noi bem cafeaua de dimineață pentru a ne da putere de muncă. În total, oamenii din lume beau mai mult de două miliarde de cești de cafea în fiecare zi. S-ar putea să credeți că această licoare, cafeaua, vă oferă energia necesară pentru a trece peste dimineață sau peste zi, dar cafeaua s-ar putea să nu vă ofere atât de mult pe cât credeți. Principalul stimulent din cafea este cofeina. Iar principalul mod în care cofeina acționează este prin schimbarea modului în care celulele din creierul nostru interacționează cu un compus numit adenozină.

Vezi și: A pus ulei în cafeaua de dimineață și a descoperit un truc genial. Ce efecte are asupra corpului tău

Adenozina face parte din sistemul care ne reglează ciclul de somn și de veghe și este unul dintre motivele pentru care nivelurile ridicate de activitate duc la oboseală. Pe măsură ce ne petrecem ziua și facem lucruri, nivelul de adenozină crește, deoarece este eliberată ca produs secundar în timp ce energia este folosită în celulele noastre.

Cofeina ne poate ajuta, pentru o vreme

În cele din urmă, adenozina se leagă de receptorul său care le spune celulelor să încetinească, ceea ce ne face să ne simțim somnoroși și somnoroși. Acesta este motivul pentru care vă simțiți obosiți după o zi mare de activitate. În timp ce dormim, consumul de energie scade, scăzând nivelul de adenozină, deoarece aceasta este reorientată în alte forme. Vă treziți dimineața cu o senzație de prospețime. Ei bine, dacă dormiți suficient, asta este.

Vezi și: Câtă cofeină are o cafea preparată la filtru, de fapt. Îți vei schimba obiceiurile după ce vei afla

Dacă vă simțiți încă somnolent când vă treziți, cofeina vă poate ajuta, pentru o vreme. Aceasta acționează prin legarea la receptorul de adenozină, lucru pe care îl poate face pentru că are o formă similară. Dar nu este atât de asemănătoare încât să declanșeze semnalul de încetinire a somnolenței, așa cum face adenozina. În schimb, doar umple locurile și împiedică adenozina să se lege acolo. Aceasta este ceea ce previne senzația de somnolență.

Dar, cu toate satea, tot ne-am dori să bem ce mai bun expresso, și nu oricum, ci făcut cu mâna noastră, dar pentru asta, de cele mai multe ori, avem nevoie de celebrele aparate de făcut cafea. Dar, iată că nu este chiar așa, și că există un truc care te învață cum să faci espresso la tine acasă. Așadar, hai să vedem care este acest truc.

Vezi și: Pericolul ascuns în cafeaua fără cofeină. Românii nici nu știu la ce se expun, de fapt

Trucul care te învață cum să faci espresso la tine acasă

În timp ce o mașină de cafea espresso va face o doză ideală de espresso, există și alte câteva metode care pot produce rezultate comparabile. Pesimiștii vă vor spune că nu este cu adevărat espresso, și nu este, dar puteți obține un concentrat de cafea tare care se va comporta similar în băuturi cu următoarele metode.

Folosește o oală Moka pentru un espresso la tine acasă

O alternativă preferată la mașinile de espresso sunt oalele Moka. Aparatele de espresso pe aragaz generează unul până la doi bari de presiune pentru a prepara un stil de cafea aproape espresso.

Vezi și: Trucul pentru cea mai bună cafea la espressor. Secretul ca să iasă cremoasă și cu o aromă intensă

Pentru a prepara cafeaua, folosiți apă rece pentru a umple fundul oalei Moka până chiar sub supapa de purjare. Zațul se pune în coș și ar trebui să fie ușor nivelat, în loc să fie tasat. Veți dori să folosiți o moară care să se situeze între cea de espresso, foarte fină, și cea de cafea pentru picurare, medie-groasă.

Puteți prepara pe aragaz sau pe un foc de tabără. Așezați Moka deasupra unui foc mediu-jos, cu capacul deschis. Plasați un termometru pentru carne în orificiul de la gura de scurgere și așteptați ca aceasta să înceapă să producă cafea sau să ajungă la cel puțin 70 de grade. În cele din urmă, opriți focul, sau  luați oala de pe focul de tabără, și lăsați-o să se prepare până când se oprește.

Dacă ai o presă franceză, poți face espresso la tine acasă

Potrivit experților, o presă franceză nu poate recrea rezultatele pe care le poate obține o mașină de cafea espresso când vine vorba de textură, dar puteți obține în continuare unele dintre aceleași uleiuri și arome concentrate de cafea. Pentru a începe, folosiți una dintre cele mai bune râșnițe de cafea pentru a măcina o prăjitură de espresso până la o moară grosieră și fină.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi despre espresso. Nici cei mai mari iubitori de cafea nu cunoșteau aceste detalii

Apoi încălziți apa, fierbând o ceașcă pentru fiecare două linguri de zaț. Combinați cele două în presa franceză, turnând doar suficientă apă fierbinte pentru a acoperi zațul. Lăsați cafeaua și apa să stea câteva secunde pentru a permite cafelei să înflorească și să înceapă extracția concentrată a aromei.

Apoi, turnați restul de apă și așteptați patru minute. După patru minute, apăsați constant și încet pistonul presei franceze în jos. După ce a fost scufundată, veți obține o cafea închisă, concentrată, asemănătoare cu cea de espresso.

AeroPress îți poate face un excelent espresso la tine acasă

Un AeroPress se apropie puțin mai mult de producerea unui espresso făcut cu ajutorul unei mașini de espresso. Ca și în cazul unei prese franceze, începeți prin a măcina fin o prăjitură de espresso și încălziți apa, o ceașcă pentru fiecare două linguri de zaț.

Vezi și: Cum faci cel mai bun espresso. De câte boabe de cafea ai nevoie, de fapt

Apoi clătiți și așezați filtrul AeroPress. Atașați capacul de scurgere și poziționați presa deasupra unei căni rezistente. Turnați zațul în AeroPress și folosiți un obiect cilindric, cum ar fi un muddler, pentru a-l strânge în presă. Continuați cu apa clocotită. Amestecați cele două și așteptați 30 de secunde. În cele din urmă, împingeți cu grijă pistonul AeroPress-ului în jos până când tot espresso este împins afară.

Concluzie

Folosind acest truc și cele trei elemente ajutătoare vei putea acum să-ți faci un excelent espresso la tine acasă. Așa că, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să te asiguri că ai cel puțin unul din aceste elemente, cafeaua preferată, și ești gata de drum.