Cât te costă să îți instalezi o centrală termică într-un apartament. Mare atenție la aceste detalii

Cât te costă să îți instalezi o centrală termică într-un apartament. Mare atenție la aceste detalii
Cât te costă să îți instalezi o centrală termică într-un apartament

Dacă te-ai hotărât să-ți instalezi o centrală termică în apartament trebuie să știi că există o serie de aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a face o astfel de investiție. Iată cum să-ți alegi corect o centrală termică.

Cât te costă să îți instalezi o centrală termică într-un apartament și ce trebuie să știi

Înainte de a cumpăra centrala termică trebuie să ai în vedere dimensiunea efectivă a locuinței pe care vrei să o încălzești și dacă vrei dor să înlocluiești un dispozitiv care s-a defectat sau dacă vrei să montezi de la zero instalația completă. Bineînțeles, în al doilea caz investiția ar fi mai costisitoare.

Ca să-și faci o idee prețul instalării unei centrale termice pentru prima oară într-un apartament mediu în România se ridică la 8.000 de lei. Centrala în sine nu costă mai mult de 3.000-3.200 de lei, însă variația depinde de modelul și de caracteristicile pe care le preferi, potrivit estimărilor Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători din domeniu, activ pe piaţa locală de mai bine de 20 de ani.

centrala termica, bani
De câți bani ai nevoie pentru a instala o centrală termică

”Echipamentele de încălzire alese de către români în ultima perioadă au la bază eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata utilităţilor, dar vedem şi tot mai mult interes pentru tehnologiile noi, pentru posibilitatea de conectare a echipamentelor prin internet”, a declarat în cadrul emisiunii imoExpert din luna decembrie Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Mai mult, şi bugetul necesar pentru realizarea instalaţiei de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar şi aşa amortizarea se poate face în 5-6 ani.

În ceea ce priveşte alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit şi de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (numărul de băi şi bucătării).

Vârsta medie a centralelor din România este de 7-8 ani, parcul total de astfel de sisteme instalate la nivel naţional fiind în creştere. Potrivit unei estimări făcute de reprezentanții Ariston Thermo România până la finalul anului 2019, achiziționarea de centrale va ajunge la 2,6 milioane de unități.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI