Cum să faci cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană. Secretul gospodinelor din Moldova
Preparatele românești, cele tradiționale, au devenit atracție pentru turiștii străini, precum și pentru siteuri celebre, care fac recomandări culinare. Vorbim, așadar, de celebra ciorbă rădăuțeană, ajunsă în top, dar și recomandările gospodinelor experte, care te învață cum să faci cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană.
Gospodinele te învață cum să faci cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană
În aprilie, pentru cei care nu-și mai amintesc, aflam că celebra ciorbă rădăuțeană a ajuns în topul celor mai bune din lume. Preparatul tradițional originar din zona Rădăuți, județul Suceava, a fost clasată pe locul 14 în clasamentul celor mai bune ciorbe din lume, într-un top alcătuit de Taste Atlas, primind un scor de 4,6 din 5.
”Ciorba rădăuțeană este o ciorbă tradițională românească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână.
Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede. Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie.
În România, ciorba rădăuteana este deosebit de apreciată pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți vindecătoare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii ”, anunțau cei de la Taste Atlas.
Vezi și: A ajuns în topul celor mai bune din lume
Dar, deși pare simplu, mai alex pentr gospdinele experte, pentru un novice poate fi ceva mai greu de făcut aceată, deja, celebră cirobă. Astfel că, am apelat la gospdoinele experte care te vor învăța cum să faci cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană.
Rețeta pentru cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană
Puțini știu că, de fapt, această ciorbă are o vechime de 44 de ani, prima dată apărând în 1979, ca și creație culinară a unei bucătărese din Rădăuți, pe numele ei Cornelia Dumitrescu.
Dar, deși este o rețetă tânără, ciorba rădăuțeană a prins repede, iar astăzi a ajuns să fie cunoscută peste tot în lume, și datorită turiștilor străini care au venit aici și au gustat din acest gustos preparat.
Vezi și: Câtă smântână trebuie să pui în oală, de fapt
Dar, așa cum s-a întâmplat în 1979, așa și astăzi gospodinele folosesc aceeași rețetă ca și acum 44 de ani. Pentru început să vedem care sunt ingredientele necesare pentru cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană:
Ingredientele necesare pentru ciorbă:
- 1 buc. pui întreg sau bucăți de carne de pui cu piele și os
- 4 buc. morcovi
- 2 buc. rădăcină pătrunjel
- 2 buc. rădăcină păstârnac
- 1 buc. țelină
- 2 buc. ceapă
- 1 buc. ardei gras sau gogoșar
- 3 lingurițe sare
- 1 linguriță piper boabe
Ingredientele necesare pentru dresingul cu smântână
- 5 buc. gălbenuș de ou
- 500 gr smântână fermentată cu minimum 20% grăsime
- 50 gr făină
- 6 buc. căței de usturoi zdrobit
Acum că avem toate ingredientele, este momentul să preparăm cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană, și se începe cu tăierea cărnii de pui, dar nu arunca oasele și pielea.
Apoi este momentul să te apuci de curățat morocvoii, ceapa și rădăcinile de pătrunjel și păstârnac, precum și ardeiul, sau gogoșarul, și țelina.
Vezi și: Preparatele românești care sunt apreciate de străini
Acum este pasul următor, și anume oala cu 4 litri de apă pusă pe aragaz, și începe să pui carnea de pui la care adaugi daor trei lunguri de sare.
După ce vezi căa fiert și a făcut spumă, scoți spuma și adaugi legumele, rădăcinile curățate și adaugi piperul, apoi acperi oala cu un capac, lăsând să fiarbă totul timp de 45 de minute. După timpul scurs, oprești focul și începi să strecori supa rămasă de la ingredientele fierte deja.
Aveți grijă cum scoateți legumele și carnea din oală, și lăsați-le la răcit. Acum este momentul să dezosezi carnea de pe oase.
Când vine vorba de ciorba rădăuțeană, este important și dresingul de smântână, care se va adauga în supă, așa că treci la partea a doua a rețetei și fă dresingul.
Într-un castron ceva mai mare pui cele 5 gălbenușuri de ou, smântâna, usturoiul zdrobit și făina, le amesteci foarte bine la care adaugi, în timp, câte 2 polonice de supă fierbinte, așa nu vei avea surprize cu gălbenușul de ouă. După ce ai omogenizat dresingul varsă-l peste supă și continuă să amesteci. Lasă câteva minute, ulterior adaugă carnea depui dezosată și legumele fierte deja.
Acum știi cum să faci cea mai gustoasă ciorbă rădăuțeană! Poftă bună!