04 ian. 2024 | 10:59

Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate. Detaliul de pe etichetă din Lidl, Kaufland și alte magazine

Diverse
Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate. Detaliul de pe etichetă din Lidl, Kaufland și alte magazine
Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate

Se tot vorbește despre aceste alimente pe care le găsim din abundență pe rafturile supermarketurilor din toate colțurile țării și despre efectele negative pe care le au asupra organismului, dar puțini știu să le identificie. Află, din rândurile de mai jos, cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate. Detaliul de pe etichetă din Lidl, Kaufland și alte magazine.

Sfaturile specialiștilor

Nu mai este niciun secret că alimentația joacă un rol important în buna funcționare a organismului uman. În condițiile în care rafturile magazinelor și supermarketurilor nu duc lipsă de alimente, care mai de care mai tentante, trebuie să știm cum să facem cele mai bune alegeri.

În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre efectele negative pe care le au produsele ultraprocesate asupra sănătății, însă foarte puțini știu cum să le identifice, pentru a le putea evita.

Produsele ultraprocesate sunt bogate în zahăr, grăsimi și sare, însă lipsite de vitamine și fibre, precum produse de patiserie, gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale zaharate, semipreparate.

„A ști exact ce ești pe cale să consumi sau ce pui pe masă pentru familie este esențial”, a punctat Nicole Avena, profesor la Universitatea Princeton, potrivit The Washington Post.

Te-ar putea interesa și: Cum influențează mâncarea fast-food creierul uman. Efectele negative pe care asupra minții, conform unui studiu

Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate

Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate? Câteva detalii de pe etichetele alimentelor din Lidl, Kaufland și alte magazine te vor ajuta:

Au mai mult de trei ingrediente

Multe alimente ultra-procesate au liste lungi de ingrediente. Pâinea ar trebui să conțină doar făină de grâu, făină de orz, maia, sare, semințe. Ar trebui evitate cele care au în compoziție zahăr, ulei vegetal, îndulcitori artificiali și conservanți multipli, emulgatori și extinderi de valabilitate, cum ar fi acid sorbic, propionat de calciu, datem și monogliceride.

„Încă puteți cumpăra alimentele pe care le doriți”, a spus Stephen Devries, profesor asociat adjunct de nutriție la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică și directorul executiv al Institutului Gaples.  „Dar ar trebui să găsiți versiunea cea mai puțin modificată a acestor alimente cu cele mai puține ingrediente posibile.”

Agenți de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori

Alimentele ultraprocesate conțin adesea coloranți pentru a le face să arate atrăgător, conservanți pentru a le oferi o durată lungă de valabilitate și agenți de îngroșare, stabilizatori și emulgatori pentru a le îmbunătăți textura sau pentru a împiedica separarea ingredientelor pe măsură ce stau pe rafturile magazinelor timp de săptămâni sau luni întregi.

Te-ar putea interesa și: Alimente nocive din magazine precum Kaufland sau Lidl. Îți pot crea probleme de sănătate. La ce să fii atent când citești eticheta produselor

Zaharuri și îndulcitori

Încercați să evitați alimentele cu sirop de porumb, zahăr din trestie, sirop de malț sau melasă pe etichetă.

Ingrediente care se termină în „-oză”

Examinați eticheta pentru zaharoză, maltoză, dextroză, fructoză sau glucoză. Acestea sunt alte denumiri pentru zaharurile adăugate.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro