De ani de zile, marii retaileri ne ademenesc cu o variată gamă de produse, care mai de care, mai apetisante, și chiar la prețuri mici. Dar, mare atenție, există alimente nocive din magazine precum Kaufland sau Lidl. Specialiștii spun că îți pot crea probleme de sănătate, și îți explică la ce să fii atent când citești eticheta produselor.
În fiecare zi cumpărăm produse din aceste magazne și, de cele mai multe ori, nu aurncăm un ochi pe ceea ce se regăsește pe etichata produselor.
Dar dacă v-am spune că un studiu din 2017, realizat de Foodwatch spune că 70% din alimentele din supermarketurile din sunt ”ultra-procesate”?
Conform unei dfiniții general valabile, ”Alimentele ultraprocesate au de obicei cinci sau mai multe ingrediente și includ mulți aditivi și ingrediente care nu sunt utilizate în mod obișnuit în bucătăria casnică, cum ar fi conservanți, emulgatori, îndulcitori și coloranți și arome artificiale”, iar conform specialiștilor, genul acesta de alimente nocive au, în general, un termen de valabilitate lung.
Conform studiului, realizat în Olanda, o mulțime de alimente din această categorie conțin, pe de o parte, prea multe elemente nocive, cum ar fi zahărul, grăsimile și sarea.
Pe de altă parte, și poate chiar mai rău, acestea nu conțin suficiente elemente constitutive bune, precum minerale, vitamine și fibre.
Se știe că aceste alimente nocive, ultraprocesate, sunt legate de obezitate, diabet de tip II, boli de inimă și vasculare și să nu uităm de mai multe forme de cancer.
Alimentele cele mai evidente din această categorie de alimente nocive care nu sunt atât de bune pentru tine sunt gustările, băuturile răcoritoare și fast-food-urile.
Cercetarea a fost efectuată în cele mai mari 3 supermarketuri din Olanda, inclusiv în magazinele Lidl.
Datele au folosit sistematica Organizației Mondiale a Sănătății pentru a eticheta alimentele ca fiind proaspete sau foarte puțin procesate.
Iar aici, ca și alimente, au fost incluse verdeața, fructele, ouăle și laptele. Pe de altă parte s-au luat în considerare ingrediente procesate, cum ar fi uleiul, sarea, etc.
Vezi și: Nu mai pune aceste alimente în frigider! Dezvoltă bacterii și îți pun sănătatea în pericol
Dacă ne referim la alimente procesate, de exemplu, brânză, pâine, șuncă, conserve de pește, și alimente foarte procesate, cum ar fi chipsurile, supele, mâncărurile gata preparate, băuturile răcoritoare, iaurturile etc., ne putem face o imagine asupra acestor alimente nocive pe care le cumpărăm aproape zilnic și la ntroducem în meniurile noastre.
Rezultatele acestei cercetări la scară mică, pe aproximativ 6oo de produse alimentare, arată că, în cazul alimentelor ultraprocesate, în 76% din cazuri s-a adăugat zahăr.
În produse cum ar fi sosul de paste, supe, pâine pita, salate și multe alte lucruri s-a adăugat zahăr. În 69% din cazuri a fost adăugată sare.
Întrebarea este dacă cele de mai sus sunt un lucru rău sau nu? Unii cred că nu, deoarece în cazul unor produse, cum ar fi cumpărarea unei pungi de cartofi prăjiți, oamenii consideră că aceste produse le fac rău și pot lua o decizie deliberată de a consuma sau nu aceste alimente.
Problema mai mare, mai arată studiul, este că în produse precum sosul pentru paste, supele, salatele și chiar sosul de roșii și pâinea pita conțin cantități mari de zahăr și sare adăugate.
Iar, în timp ce publicul larg va crede că se bucură de niște verdețuri, dar numai sub o formă diferită, aceste alimente conțin multe lucruri care nu se potrivesc unui stil de viață sănătos.
Ca și concluzie, am putea spune că aceste alimente nocive, regăsite în magazine precum Kaufland sau Lidl, nu sunt bune, deși, pe de altă parte, există și alimente mai puțin procesate și care nu ne pot face rău.
Dar, așa cum spune o vorbă, ”fă ce zice popa, nu ce face popa!”, ar fi cazul să mai ținem cont și de sfaturile nutriționiștilor și a celor în măsură, care ne recomandă ce anume să cumpărăm și ce nu, și mai ales, să fim atenți la ceea ce scrie pe etichetele produselor.