25 mai 2024 | 23:50

Cum să economisești pentru pensie încă de tânăr. Sfaturi pentru noua generaţie

Știri generale
Cum să economisești pentru pensie încă de tânăr. Sfaturi pentru noua generaţie
Sfaturi și trucuri utile

Pensionarea este adesea considerată o preocupare îndepărtată, una de viitor. Este ușor să continui să amâni data la care spui că vei „începe să economisești”. Dar adevărul este că momentul să începi să economisești pentru pensionare este acum. Timpul trece mai repede decât ai putea crede, și vei avea întotdeauna o scuză pentru a nu pune bani deoparte: o mașină nouă, vacanțe sau o casă nouă. Iată cum să economisești pentru pensie încă de tânăr.

Sfaturi pentru tinerii din generația millennial despre cum să înceapă să economisească pentru pensie de la o vârstă fragedă

Cu cât economisești mai puțin acum, cu atât trebuie să economisești mai mult mai târziu. Poate fi greu să te motivezi să începi să economisești, așa că iată câteva sfaturi pentru generația millennials despre cum să economisească din timp pentru pensie.

Vezi și: Anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii. Ce se schimbă în România, toți pensionarii trebuie să știe

Stabilește obiective clare

Stabilește și urmărește-ți obiectivele cu un interval de timp clar în minte. Stabilirea obiectivului de a te pensiona la o anumită vârstă va determina în final cât de mult trebuie să începi să economisești.

Începe să economisești acum. Poate părea că ai destul timp înainte de a trebui să începi să economisești pentru pensionare; cu toate acestea, cu cât începi mai devreme să economisești, cu atât mai bine. 

Diferența dintre totalurile economisite din salariul tău începând de la vârsta de 25 de ani, față de 35 este uimitoare. Nu aștepta până la 35 de ani pentru a începe să economisești pentru pensionare.

Investește în pilonul III de pensie

Deschiderea unui cont de pensionare poate părea intimidantă; sunt bani care nu vor fi disponibili pentru tine, chiar și în caz de urgență. În zilele noastre, pilonul II de pensie este obligatoriu pentru tinerii de până la 35 de ani și opțional pentru cei între 35 și 45 de ani.

Totuși, există și pilonul III, pensia facultativă. Dacă pui bani deoparte în acest pilon, vei beneficia de ei la pensie.

Fondurile tale se vor aduna rapid, mai ales dacă angajatorul tău oferă și el un procent care intră în pilonul II sau III.

Cum să economisești pentru pensie încă de tânăr

Un proverb spune „nu-ț pune toate ouăle într-un singur coș”. Acesta este valabil și în lumea finanțelor și a economiilor pentru pensionare.

 Pe măsură ce economisești pentru bătrânețe, asigură-te că îți distribui economiile pe mai multe medii. De exemplu, ia în considerare ca pe lângă economiile din pilonul III să investești în ceva. Fie că este o afacere sau ceva din care să faci profit, nu te baza doar pe banii din pensie, fie ea de stat sau privată.

Redu cheltuielile

Reducând cheltuielile suplimentare precum divertismentul și mesele în oraș, poți avea un impact asupra sumei economisite. Acest lucru îți va permite să pui acei bani deoparte pentru pensionare. 

În plus, asigură-te că ai mereu un fond de urgență la care poți apela în cazul în care ți se întâmplă să rămâi fără niciun venit. Această sumă ar trebui să fie cam 3 salarii, astfel încât dacă rămâi fără job, ai o perioadă de 3 luni pentru a îți găsi altceva.

Parteneri
E doliu în lumea întreagă. Unul dintre cei mai mari sportivi de pe Glob a murit
Redactia.ro
Mihai Trăistariu nu și-a mai văzut de 5 ani nepoata, geniu în matematică, dispărută în America: „Soră-mea a făcut ședințe la psihiatru”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
DESPĂRȚIREA momentului în showbizul românesc! Și-au spus ADIO, iar el și-a găsit deja altă iubită! 'Ce dai, aia primești'
Unica.ro
Apare unul dintre cele mai așteptate seriale. Netflix a făcut marele anunț
EVZ.ro
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Spynews
Legea care de astăzi intră în vigoare în toată România. Se aplică la nivel național
Capital.ro
Ce frumos! Fata celebrei prezentatoare TV s-a căsătorit la 19 ani și e deja însărcinată! Primele imagini de la cununia civilă
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA! Anunțul MOMENTULUI
Mediaflux
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro