Noua lege a pensiilor stabilește noul cadru legal privind actualii și viitori pensionari. După publicarea legii au apărut și normativele în baza cărora s-a stabilit noua formulă de calcul a pensiilor. În acest context, CNPP și Ministerul Muncii explică cum vor fi calculate veniturile seniorilor.
La 1 ianuarie a intrat în vigoar mult dezbătuta Lege a Pensiilor, în baza căreia se vor acroda aceste beneficii actualilor și viitorilor pensionari, cu contribuții la fondurl public de pensii. În baza acestei legi, și normativelor publicate ulterior, s-a stabilit și care este noua formulă de calcul a pensiilor.
De altfel, încă din aprilie anul trecut, ministrul Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, anunța cum se recalculează pensiile în România, dar și cum se vor calcula viitoarele sume acordate românilor. Tot atunci, oficialii guvernamentali precizau că prin aceată nouă formul se vor elimina inechitățile din sistemul de pensii.
În aceeași măsură, prin publicarea normelor de calcul aferente noii legi a pensiilor, se discută de majorări substanțiale, de până la 65%, dar numai în baza stagiilor de cotizare, așa cum explica și șeful CNPP.
O explicație simplă, cel puțin în recalcularea pensiilor, este că, cu cât este mai mare perioada de cotizare la fondul de pensii, cu atât sumele recalculate vor crește pentru pensionari.
Noua formulă de calcul a pensiilor, așa cum era ea explicată de actualul ministru al Muncii, se bazează pe criterii bine stabilite.
Vorbim așadar de punctele contributive, punctele de stabilitate, și punctele asimilate/necontributive, pe de-o parte, dar și un nou indice introdus, și anume VPR (Valoara punctului de pensie de referință), stabilit prin lege la 25.
În baza acestor indici, legea prin noua formulă, se stabilește care va fi numărul total de puncte, după formula:
PC+ PS +PA/N = NP * VPR = Pensie.
Adică, Punctele contributive + Punctele de stabilitate + Punctele asimilate/necontributive = Număr total de puncte de pensie * VPR = Suma pensiei atribuite.
Mai trebuie menționat faptul că noua formulă de calcul a pensiilor ia în considerare atât contribuția la sistemul de asigurări sociale de stat, precum și toată perioada lucrată efectiv de viitorul pensionar.
În aceleași normative se mai stabilesc și puncte de stabilitate (PS) suplimentare pentru fiecare an ca fiind lucrat peste perioada de stagiu minim de cotizare, stabilit la 25 de ani:
Mai trebuie reamintit că la calcularea VPR (Valoara punctului de pensie de referință), se ia în calcul perioda minimă de cotizare, de 25 de ani.