Leușteanul este un aliat de nădejde în bucătărie, care dă un gust aparte multor preparate culinare. Dacă și tie îți place aroma pe care o dă mâncărurilor, nu ar fi rău să ai plante de leuștean în propria grădină, pentru a fi mereu proaspăt. Iată cum să îl cultivi.
Cum să cultivi leuștean. Originar din Europa de sud-est, leușteanul se folosește de secole bune la diverse preparate, fiind comestibile atât frunzele, tulpinile, rădăcina, cât și semințele. Extrem de bogat în vitamina A, vitamina C, calciu, fier și potasiu, planta este o comoară pentru sănătatea organismului.
Frunzele tinere sunt ideale pentru a fi puse la salate, supe, ciorbe, tocană sau în mâncarea de cartofi, tulpinile merg foarte bine la gustări, iar rădăcinile sunt ideale în salate crude.
Pentru cei care vor să cultive planta în propria grădină trebuie să știe că se cultivă foarte ușor. Deși este o plantă care ajunge chiar și până la 2 metri înălțime și care este puternică, nu necesită o îngrijire deosebită.
Așadar, procesul de cultivare a leușteanului trebuie să înceapă primăvara, când nu mai sunt șanse de îngheț. Semințele, nu mai vechi de doi ani, se pun într-un recipient cu pământ, peste care se adaugă un strat de perlit, și se lasă într-un loc călduros pentru a favoriza germinarea. Atenție să nu pui prea multe semințe într-un loc.
În continuare, acestea vor avea nevoie de circa 2-3 săptămâni și o temperatura de 15-21 de grade Celsius pentru a germina. Odată răsărite, va trebuie să mai rărești din plante, păstrându-le doar pe cele mai bogate și mari.
Citește și: La ce distanță trebuie să plantezi mărarul în grădina ta. Așa vei avea o recoltă bogată
Când răsadurile sunt suficient de crescute, mută-le în mai multe ghivece și lasă-le să se mai dezvolte. Ele vor fi bune de plantat la exterior abia atunci când vor avea rădăcini mature, adică undeva către finalul primăverii și începutul verii, pentru a fi sigur că vor rezista.
Poți trece peste etapa germinării dacă alegi să cumperi răsaduri. Plantele care cresc în solar au nevoie de cel puțin 13 grade pe timpul nopții. De asemenea, este important să știi că tulpina este destul de sensibilă la frig și moare dacă temperaturile scad sub limita înghețului.
Citește și: A mâncat leuștean cu miere timp de 1 lună. Rezultatele obținute au fost pur și simplu uluitoare