Nu folosi apă sau lapte pentru a bate oul cu care trebuie să ungi deserturile dulci, înainte de a le da la cuptor. Cofetarii experimentați recomandă folosirea unui alt ingredient lichid. Va transforma textura aluatului, precum și aroma finală a preparatului în unele desăvârșite. În ce constă secretul.
Dacă obișnuiești să prepari produse de patiserie acasă, cu siguranță știi deja că acestea se ung întotdeauna cu un amestec de ou bătut înainte de a fi puse la copt. Mixul adaugă strălucire și culoare preparatului și ajută, în unele cazuri, la sigilarea marginilor de aluat.
De obicei, ouăle sunt bătute împreună cu apă sau lapte. În funcție de rețete sau moduri de preparare, ingredientul din urmă poate fi diferit. Oul bătut nu se folosește doar la produsele de patiserie, ci și în cazul cartofilor, de exemplu, înainte de a fi copți.
În cazul plăcintelor cu crustă, albușul de ou bătut se folosește pentru a forma legături rigide pe margini, deci pentru a consolida oarecum structura desertului. Deasupra, poate fi ornat cu zahăr, scorțișoară sau alte ingrediente dintre cele preferate, care pot aromatiza preparatul final.
Pentru pâine sau alte produse asemănătoare, de cele mai multe ori albușul de ou se bate cu apă sau lapte, după cum am precizat deja. Cofetarii experimentați nu recomandă aceeași modalitate de a pregăti mixul din ou și pentru deserturile dulci, preparate pe bază de drojdie.
În cazul preparatelor dulci, pregătite cu drojdie, cum ar fi brioșele sau rulourile, cel mai bine este ca oul să fie bătut cu unt răcit la temperatura camerei și topit. Desertul va avea o aromă foarte bună, iar mixul de ou se va impregna mai adânc în compoziție, schimbându-i textura.
Citește și: De ce să pui oţet în compoziţia de chec. Detaliul care schimbă tot, vei fi lăudat pentru desert
Dacă lucrezi cu aluat foietaj, ai grijă la mixarea oului cu ingredientul lichid. Dacă amestecul se scurge pe marginile aluatului, straturile se pot lipi între ele și se vor umfla în timpul procesului de coacere în mod exagerat. Poți folosi mai puțin lichid în astfel de cazuri.
Unee gospodine bat oul în forma propriu-zisă, fără a folosi un alt ingredient lichid, indiferent că vorbim despre apă, lapte sau unt. Acest lucru conduce la formarea unei cruste mai întunecate la culoare decât în celelalte cazuri. În plus, amestecul este dificil de distribuit uniform.
Dacă vrei să folosești doar albușuri, fără gălbenușuri, la baterea ouălor, adaugă un praf de sare în acestea. Sarea va juca un rol important în slăbirea legăturilor oului, astfel încât mixul va fi mult mai ușor de întins de produsele de patiserie sau deserturi.