Cum s-a îmbogățit Mihai Albu din mărțișoare în comunism și cu câți bani le vindea: ”Am pus suflet!”. Cât costă un mărțișor și o zambilă în 2024? FOTO EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
29 02. 2024

Mâine este 1 Martie, însă comercianții duc lipsă de clienți, în acest an. Au decis să mai lase la preț, doar-doar vor scăpa de marfă, însă, în zadar. Reporterul Playtech Știri a stat de vorbă, atât cu o vânzătoare de mărțișoare, cât și cu o florăreasă. Ambele, total nemulțumite. Am aflat care sunt prețurile, în 2024, comparativ cu 2023. Vă prezentăm și povestea de succes a designerului Mihai Albu, care, în anii studenției, la Arhitectură, a câștigat o avere, din mărțișoarele lucrate de el.

Câți bani a câștigat Mihai Albu, în studenție, din vânzarea mărțișoarelor realizate de el?

Designerul Mihai Albu a strâns o avere, în anii 80, din vânzarea mărțișoarelor realizate chiar de el. Era, pe atunci, student la Arhitectură. Iată povestea lui de succes, de la acea vreme. Am aflat și ce și-a cumpărat din banii câștigați:

”Eu mă pregăteam încă de cu 7 luni înainte. Mergeam la mare și strângeam scoici, melci și tot felul de steluțe de mare, apoi le sortam pe categorii, mărimi și culori. Iar din luna ianuarie le pictam, făceam aranjamente în rășină. Erau și sub formă de vază, în care puneam flori presate, cu luni înainte.

Pe vremea lui Ceaușescu mi-am cumpărat o mașină Oltcit, de 70.000 de lei, exact în anul 1988. Eram student la Arhitectură. Am strâns banii câțiva ani la rând, din mărțișoare. Mai făceam și din ceva proiecte și felicitări. Vindeam mărțișoare cu 10 lei bucata, pe cele scumpe, dar aveam și la 70 lei bucata”, ne-a declarat Mihai Albu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Mihai Albu, despre mărțișoarele din 2024: ”Sunt industriale, făcute la mașinării!”

Designerul de încălțăminte și-a exprimat părerea despre modelele din acest an, la mărțișoare, multe fiind de duzină. Prin urmare, nici nu prea prezintă interes:

”Mărțișoarele actuale nu sunt făcute cu suflet, sunt gândite pentru a face bani. Se preiau tot felul de teme, duse la extrem. Tot felul de interpretări. Mie îmi plac mărțișoarele făcute cu suflet, eu am pus suflet, în cele pe care le vindeam. Cele realizate de persoane cu înclinație artistică se evidențiază ca mici opere de artă. Cele lucrate manual necesită mai mult timp și de aceea sunt cu mult mai scumpe. Cele industriale, făcute la mașinării, multe din tablă sau din plastic, se fac mii de bucăți pe oră, prin atelierele din România. Nu cred că ajunge cineva să le comande în China special pentru piața românească”, ne-a mai spus Mihai Albu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Cât costă, în 2024, cel mai ieftin mărțișor?

În fața celebrului magazin ceaușist ”Unirea”, din buricul Capitalei, comercianții care și-au instalat tarabele se află în așteptarea clienților. Însă, trecătorii, cei mai mulți dintre ei, cu gândul în cu totul altă parte, nu se opresc nici măcar să admire mărțișoarele, pe care, conform tradiției, femeile le poartă, de 1 Martie, prinse în piept, ca să le poarte noroc.

Modele sunt, de tot felul, de la floricele din plastic, la păpușele din pânză și brățări cu pietricele, și până la ceva mai simandicos, care ne amintesc de celebrul stil Fondul Plastic, din anii comunismului, mărțișoare pictate de o mână pricepută. Pe scurt, artă, o amintire care va dăinui în timp.

Cât costă mărțișoarele, în 2024? Puteți găsi și la un leu bucata, brățărele modeste, însă, la urma-urmei, gestul contează. Prețurile pot ajunge și la 25-35 de lei, îndeosebi cele realizate de artiști. Am stat de vorbă cu o doamnă, între două vârste, îmbrăcată cu trei rânduri de haine. Soarele e sus, pe cer, la orele amiezii, însă nu e deloc cald. Aceasta ne-a dezvăluit, cu dezamăgire, cum merg vânzările, în acest an:

”Am mărțișoare și la un leu bucata, pentru cei care nu-și permit, care nu au bani. Unele modele sunt și de anul trecut, ce nu am vândut în 2023, așa că le-am lăsat la același preț, deși s-au scumpit toate, între timp, și pâinea și benzina.

Am zis să ia toată lumea, pentru a le face o bucurie celor dragi. Am aici și o cafea caldă, ne mai încălzim, ce să facem? Când stai pe loc, și câte 8 ore, te ia frigul, chiar dacă am multe haine pe mine”, ne-a declarat aceasta, exclusiv pentru Playtech Știri.

Vânzătoare de mărțișoare: ”N-am vândut mai nimic, merge prost!”

Deși mâine e 1 Martie, vânzările sunt cu mult sub așteptări. Mărțișoarele nu mai sunt o afacere, ca  acum 5-10 ani:

”N-am vândut mai nimic, de atâtea zile, stăm pe aici, merge prost! Lumea vine, se uită, pleacă…Mai sunt mame care cumpără pentru școală, pentru profesoare, pentru colegele copiilor, iar dacă ia cineva mai multe, mai fac și un mic cadou sau o reducere.

Un coleg de lângă mine are și o ofertă de trei mărțișoare la 10 lei. Cele mai multe sunt însă cam la 3 lei, acesta este prețul mediu, aici, în zona Unirii, în 2024. Cam așa au fost și anul trecut”, a mai adăugat, pentru Playtech Știri, aceeași doamnă.

Cât costă ghioceii și zambilele? De ce s-au dublat, de fapt, prețurile?

Am stat de vorbă și cu o vânzătoare de flori, care avea de toate soiurile, miresmele și culorile. Însă nu și cu prețurile la vedere, ca la mărțișoare. Florăreasa ne-a explicat de ce prețurile au crescut brusc, comparativ cu 2023, chiar și cu 100%:

”Anul trecut, zambilele în ghiveci erau la 10 lei, acum le dăm cu 20 de lei, iar fără ghiveci sunt la 10 lei. Păi, totul s-a scumpit. Zambilele sunt de seră, acolo trebuie încălzire, curentul nu mai e ieftin, normal că am scumpit și noi. Le luăm de la producători și le vindem aici.

O narcisă costă 3 lei, garoafele și lalelele costă între 3 și 5 lei firul, iar ghioceii, trei buchețele, la 10 lei, așa găsiți cam peste tot în București. Dar avem și coșuri imense de flori, aranjamente prețioase, chiar și la 50 de lei.

Nu prea a luat lumea flori, zilele acestea, de obicei le cumpără chiar pe 1 Martie și pe 8 Martie, dimineața, ca să nu se ofilească. O să avem clienți, asta sperăm!”, ne-a declarat vânzătoarea de flori, pentru Playtech Știri.

Citiți și:

”Regele pantofilor”Mihai Albu, sfaturi de aur pentru Carmen Iohannis: ”Are un picior frumos, foarte lucrat”. Cine o încălța pe Elena Ceaușescu? EXCLUSIV

Mihai Albu a renunțat, după anii studenției, să mai lucreze mărțișoare, devenind unul dintre cei mai buni designeri de încălțăminte din lume. Numele lui figurează și în ”Cartea Recordurilor”, cu cele mai înalte tocuri, de 35 și de 37 de centimetri. Mihai Albu pregătește, în aceste zile, colecția de încălțăminte, de primăvară-vară, pe care o va prezenta online, pe site-urile lui.