Apa este un bun de preț, chiar dacă poate mulți nu conștientizăm acest lucru. Este folosită zilnic pentru consumul uman, curățarea locuinței și pentru igiena personală. Playtech Știri îți explică ce trebuie să faci pentru a reduce considerabil factura la apă.
Ce s-ar întâmpla dacă utilizarea apei ar fi limitată sau dacă am rămâne fără apă pe planetă? Deși această problemă poate părea o utopie, ar trebui să dea naștere unei analize asupra necesității de a economisi apa și de a ști cum să gestionăm consumul ei în locuințele noastre.
Potrivit datelor furnizate de o fundație, consumul mediu de apă în locuințe este de 142 litri pe cap de locuitor pe zi. 73% din apă este consumată în baie și 19% la sarcinile din bucătărie. 8% reprezintă alte utilizări ale apei. Dacă și tu vrei să reduci factura la apă, ai ajuns la locul potrivit.
Dacă știi cum să gestionezi consumul de apă din casa ta, nu reduci doar costul facturii în acest sens. Îți ajuți locuința să fie și mai durabilă, în funcție de robinetele pe care le alegi și aparatele electrice ce pot să influențeze consumul de apă.
Multe gospodine sunt iubitoare de plante. Recomandat este să îți decorezi locuința în verde cu ajutorul plantelor rezistente la secetă și pregătite să supraviețuiască fără prea multe resurse acvatice naturale. Plantele exotice au nevoie de multă apă – ține minte acest detaliu.
Dușul trebuie să dureze maximum 5 minute. Acesta este intervalul de timp recomandat de OMS pentru o utilizare sustenabilă a apei; de fapt, pentru fiecare minut petrecut la duș, se cheltuiesc până la 12 litri. Faptul că robinetele încorporează sisteme care limitează debitul previne, de asemenea, risipa.
Optează pentru duș în loc de baie. Vei economi mai mult de 15 lei pe lună, potrivit specialiștilor. Colectează apa ca să nu se risipească și folosește-o pentru a uda plantele sau pentru a duce la capăt sarcinile de curățenie din locuința ta.
Închide robinetul când te speli pe dinți. Este o modalitate de a nu irosi apa și de a reduce factura la apă pe termen lung, deoarece spălatul pe dinți se face zilnic și de mai multe ori. Folosește, astfel, o cantitate de apă potrivită, nu exagerată, pentru a clăti dantura.
Mai mult decât atât, ține cont de faptul că toaleta presupune utilizare continuă a acesteia, nu doar ocazională. Pentru a reduce cantitățile de apă consumate, instalează un rezervor de apă dublu sau amplasează mai multe difuzoare la robinete.