Întrucât există numeroase variante pe rafturile supermarketurilor, atunci când cumpărăm unt ar trebui să fim atenți, înainte de toate, la informațiile cu privire la conținut, care se găsesc pe ambalajul produsului. Majoritatea producătorilor obișnuiesc să ofere asigurări cum că produsele lor ar fi de cea mai bună calitate, dar, din păcate, nu este mereu așa. Află în continuare cum recunoști o bucată „adevărată“ de unt și care sunt cele două ingrediente pe care trebuie să le conțină.
Ai ajuns în dreptul raionului în care se găsește untul și nu știi cum să determi dacă produsul după care ai întins mâna este natural ori preparat din grăsimi vegetale și alte adaosuri? Nicio problemă! Îți vom spune noi ce trebuie să faci, oferindu-ți 10 metode simple și sigure de verificare a untului.
1. În primul rând, uită-tă la compoziție – untul de calitate are doar două ingrediente: lapte integral și frișcă.
2. Verifică ambalajul – dacă pe ambalaj nu apare pe nicăieri cuvântul „unt“, atunci cel mai probabil ai de-a face cu spread sau margarină.
3. Prețul este și el un indicator – calitatea untului este în strânsă legătură și cu prețul acestuia, întrucât untul adevărat este produs din lapte de vacă, mult mai scump la rândul lui decât înlocuitorii.
4. Culoarea – când vine vorba de unt, culoarea acestuia nu trebuie să fie nici prea galbenă, nici prea albă.
5. Mare grijă la termenul de valabilitate – untul fabricat din lapte de vacă nu are un termen de valabilitate mai mare de 10 zile. În cazul în care untul este depozitat într-o cutie metalică, atunci termenul de valabilitate ar trebui să fie până-n 3 luni.
Citește și: Rețetă de croissante cu unt și scorțișoară. Desertul care îi va fermeca pe cei mici
6. Untul natural se topește uniform – un alt detaliu pe care ar fi bine să-l aveți în vedere atunci când vreți să determinați calitatea untului este felul în care acesta se topește. Untul natural se topește uniform, fără a apărea picături la suprafața acestuia. Acest lucru se întâmplă în cazul margarinei.
7. Comparație cu margarina – untul natural devine moale mult mai greu în comparație cu margarina.
8. Trebuie să fie tare și neted – dacă untul a fost produs din frișcă de calitate superioadă, acesta va fi tare și neted, iar la tăiere vei putea observa un mic luciu.
9. Nu trebuie să se fărâmițeze – după ce a fost scos de la rece, untul natural nu se fărâmițează, ci se întinde pe pâine într-un strat omogen și dens.
1o. Untul adevărat nu se lipește – această probă asupra untului poate fi realizată, în mod evident, acasă. Ține minte că untul adevărat nu se va lipi niciodată de ambalaj sau cuțit, fiind destul de rigid la atingere.