Gospodinele caută tot felul de rețete pentru a prepara cele mai bune mâncăruri tradiționale, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la sărbători. Noi vă vom prezenta o rețetă de lebăr de casă foarte gustos. Dacă și tu vrei să știi cum prepari cel mai bun lebăr de casă, poți afla în rândurile ce urmează câteva trucuri și sfaturi ca să pregătești cel mai delicios preparat.
Lebărul este un preparat tradițional care nu lipsește niciodată de pe masă atunci când vine Crăciunul. Este un preparat foarte cunoscut și în afara României. Practic, este un cârnat pe bază de organe, în special ficat cu multe mirodenii. Modul de preparare este diferit în funcție de zona țării, dar toate rețetele sunt gustoase.
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Citește și: Așa se prepară corect lebărul. Nu rata trucul folosit de gospodine pentru consistența ideală
Pentru început, spălăm carnea de porc cu apă rece. Este important să lăsăm ficatul de porc în apă rece câteva minute pentru a ieși sângele din el, apoi îl fierbem separat fără sare. Îl înțepăm cu o furculiță, iar atunci când nu mai iese sângele din el, înseamnă că este gata.
Inima, rinichii și gușa de porc se fierb în apă, iar apoi adăugăm o ceapă tăiată pe jumătate, piper și două foi de dafin, după care se spumează. După ce au fiert toate, le scoatem și le punem pe o farfurie la răcit.
Continuăm prin a curăța gușa de șorici, iar carnea se taie prin fâșii și se toacă la mașina de tocat. În toată această compoziție adăugăm sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Se amestecă foarte bine compoziție de lebăr până se obține o pastă consistentă. Este important să nu fie nici prea tare dar nici prea moale.
Vezi și: Cum cureți corect mațele pentru cârnați. Așa trebuie să procedăm, până acum totul era greșit
De regulă, compoziția pentru lebăr ar trebui să fie de circa 75% carne care trebuie să provină de la ficat, rinichi, inimă și gușă, iar restul de 25% ar trebuie să fie grăsimea de la gușă. Însă, puteți adăuga mai mult sau puțin din fiecare cum doriți, după gust.
Trecem la mațele de porc pe care le vom spăla foarte bine cu apă caldă și puțin oțet. Mai apoi, se clătesc bine și se taie în patru, astfel încât să încapă bine în cratița în care le vom fierbe. Se umple ca pe cârnați să fie plini. Este important să nu fie prea îndesați, deoarece pot plesni în timp ce îi fierbem.
Legăm cu mare atenție capetele cu ață și se înțeapă cu o andrea pentru a nu plesni în timpul fierberii. Lebărul de porc va trebui să-l fierbem timp de 30 de minute la foc mic în aceeași apă în care a fiert și carnea.
Trebuie să-i întoarcem pe ambele părți și se înțeapă de fiecare dată când îi întoarcem. După ce sunt gata, îi scoatem cu o paletă și îi punem pe tavă. De asemenea, este important să punem un fund de lemn și o greutate peste ei pentru a se presa. Lăsăm totul așa până a doua zi, după care curățăm bucățile de lebăr de grăsime și le atârnăm afară la aer.