Cum curăță gospodinele corect mațele pentru cârnați? Există câteva secrete care-ți fac viața mai ușoară și te ajută să le pui pe masă oaspeților preparatul exact așa cum te-ai fi așteptat. Ingrediente și modul de preparare.
Cârnații de casă sunt un deliciu la care poftesc majoritatea românilor. Aceștia clar nu lipsesc de pe platoul prim care deschide masa de Crăciun, dar și de Revelion. Alături de ei se servesc piftele, alte preparate din porc, tobă, lebăr, legume și alte sosuri preferate.
„În zona în care sunt născut, la Cobadin-Viişoara, părinţii mei adunau carnea şi o tăiau cu barda pe un fund de lemn, apoi o tăiau mărunt-mărunt şi băgau în compoziţie şi puţină grăsime”, a povestit pentru Adevărul Nicolae Nejloveanu, maestru bucătar din Dobrogea.
Ca preparatele tradiționale nelipsite de pe orice masă să ne reușească este foarte importantă curățarea corectă a intestinelor. Intestinele sunt folosite în funcție de destinația umpluturii, la preparate precum: cârnați, tobă, caltaboși. Preparatele care se fac din mațe sunt mult mai gustoase, în comparație cu cele cumpărate.
Această operațiune nu este una tocmai plăcută, dar nu este dificilă. Cel mai important este faptul că pentru a curăța mațele pentru cârnați nu se folosesc produse chimice degresante din comerț.
De obicei, porcii care sunt hrăniți cu lapte au mațele mai albe decât ale celor hrăniți cu vegetale, care sunt mai închise la culoare. Prin spălarea cu apă, sare, ceapă, oțet sau bicarbonat, acestea se vor albi.
În procesul de curățare a mațelor necesare pentru cârnați este necesară urmarea unor pași. Așa trebuie să procedăm, până acum totul era greșit, iată care sunt aceștia: