Cum cureți corect mațele pentru cârnați. Așa trebuie să procedăm, până acum totul era greșit

Cum cureți corect mațele pentru cârnați. Așa trebuie să procedăm, până acum totul era greșit
Cum să cureți corect mațele pentru cârnații de Crăciun?

Cum curăță gospodinele corect mațele pentru cârnați? Există câteva secrete care-ți fac viața mai ușoară și te ajută să le pui pe masă oaspeților preparatul exact așa cum te-ai fi așteptat. Ingrediente și modul de preparare.

Rețetă pentru cârnați

Cârnații de casă sunt un deliciu la care poftesc majoritatea românilor. Aceștia clar nu lipsesc de pe platoul prim care deschide masa de Crăciun, dar și de Revelion. Alături de ei se servesc piftele, alte preparate din porc, tobă, lebăr, legume și alte sosuri preferate.

„În zona în care sunt născut, la Cobadin-Viişoara, părinţii mei adunau carnea şi o tăiau cu barda pe un fund de lemn, apoi o tăiau mărunt-mărunt şi băgau în compoziţie şi puţină grăsime”, a povestit pentru Adevărul Nicolae Nejloveanu, maestru bucătar din Dobrogea.

Cum cureți corect mațele pentru cârnați

Ca preparatele tradiționale nelipsite de pe orice masă să ne reușească este foarte importantă curățarea corectă a intestinelor. Intestinele sunt folosite în funcție de destinația umpluturii, la preparate precum: cârnați, tobă, caltaboși. Preparatele care se fac din mațe sunt mult mai gustoase, în comparație cu cele cumpărate.

Această operațiune nu este una tocmai plăcută, dar nu este dificilă. Cel mai important este faptul că pentru a curăța mațele pentru cârnați nu se folosesc produse chimice degresante din comerț.

Curățarea corectă a mațelor pentru cârnați

De obicei, porcii care sunt hrăniți cu lapte au mațele mai albe decât ale celor hrăniți cu vegetale, care sunt mai închise la culoare. Prin spălarea cu apă, sare, ceapă, oțet sau bicarbonat, acestea se vor albi.

În procesul de curățare a mațelor necesare pentru cârnați este necesară urmarea unor pași. Așa trebuie să procedăm, până acum totul era greșit, iată care sunt aceștia:

  • mațele de porc se țin la cald după ce a fost tăiat porcul, pentru a putea fi curățate de grăsime cu ușurință, deoarece aceasta se curăță cel mai greu.
  • mațele pentru cârnați se spală cu apă călduță, începându-se cu intestinele subțiri. Se taie în bucăți de aproximativ 1-2 metri. Se toarnă apă în fiecare pentru a goli conținutul. Operațiunea se repetă până mațele devin curate. Intestinele curate se pun într-un vas cu apă rece.
  • intestinele subțiri se rad cu partea cuțitului care nu taie sau cu o lingură, îndepărtând mucozitățile, până devin transparente. După ce se face această operațiune se pun într-un vas cu apă rece.
  • mațele subțiri din care se fac cârnații se clătesc bine și cu ajutorul unui creion sau a unui deget se întorc pe partea cealaltă. Pentru ca să iasă mirosul din ele se țin în apă rece, în care se pune sare sau oțet. Se clătesc în momentul folosirii.
  • intestinele cumpărate din magazin, care au mirosuri diferite, se vor pune în apă călduță și se vor ține peste noapte ca să se hidrateze și să se desăreze. Dacă mirosul persistă se mai lasă câteva ore în apă cu sare sau în bicarbonat stins cu oțet. După asta se pun în apă rece unde se mai lasă pentru câteva ore.
  • mațele spălate pot fi păstrate de la un an la altul. Acestea se sărează foarte bine și se pun într-un borcan care se va depozita într-un loc întunecos și răcoros.