Ciupercile sunt delicioase în mâncare, dar tu știi să le prepari corect? Se curăță sau nu de coajă? Iată ce trebuie să știi!
Se știe că ciupercile au multe vitamine și fibre, ele fiind recomandate în alimentație pentru o viață sănătoasă, dar este foarte important să știi cum să le gătești. O dilemă în ceea ce privește pregătirea ciupercilor este dacă acestea se curăță sau nu coajă. Astfel că înainte de a începe să le pregătești, trebuie să ții cont de o regulă importantă, atunci când le cumperi. Este, așadar, mai bine să iei ciuperci la vrac, ca să le poți verifica înainte de a le cumpăra. De preferat este să cumperi ciupercile întrei, cu pălării intacte și colorate. Deși multe dintre gospodine cred că ciupercile trebuie curățate, marii bucătari sunt de părere că ele trebuie să fie doar periate de pământ și apoi puse la gătit.
De asemenea, ciupercile champignon se curăță de pământ cu un prosop curat și se taie felii, înainte de a fi gătite. Aceste ciuperci nu trebuie spălate niciodată deoarece ele absorb foarte multă apă, iar dacă le speli, timpul de pregătire va fi mult mai lung, vor lăsa zeamă și își vor pierde din vitamine.
O altă dilemă în ce privește ciupercile este aceea dacă cozile lor se mănâncă sau nu. Unii preferă să le arunce, alții le toacă și le pun la gătit. Sunt însă mulți care preferă să toace și cozile ciupercilor, folosindu-le la umplutura ciupercii. Dacă ai cumpărat însă ciuperci de dimensiuni mici, le poți lăsa cu tot cu codiță, fără să le mai toci.
O altă întrebare în ce privește prepararea ciupercilor se referă la timpul de gătire? Cât timp se fierb acestea oare? Specialiștii zic că ciupercile champignon trebuie lăsate la fiert cinci minute, iar pentru ciupercile cu stridii e nevoie de 15 minute. De asemenea, ciupercile chanterelles și cele aspen se la lasă la fiert timp de 20 de minute. Ciupercile albe au un timp de pregătire de 40 de minute, iar cele russula au nevoie de aproximativ o jumătate de oră.
Ciupercile sunt benefice în alimentație. Ele conțin fibre, vitaminele B1, B2; B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Ciupercile bogate și în apă, chiar dacă la prima vedere par a fi destul de uscate. Ciupercile au efecte antiinflamatorii, diuretice, antiseptice și antibacteriene.