Încă de la începutul anului trecut, din martie, Ministerul Agriculturii, prin intermediul agențiilor teritoriale, impunea noi norme de creștere a efectivelor de porcine, ba limitând numărul acestora, ba eliminând această prevedere. Majoritatea acestor măsuri erau îndreptate spre românii simpli care au animale în ogradă, dar și împotriva marilor fermieri. Dar, la început de 2024, aflăm că lucrurile s-au schimbat, iar acum noile norme explică cum poţi vinde un porc în mod legal, în 2024, și care este actul pe care trebuie să îl ai, altfel riști amenzi extrem de mari.
Pe parcursul anului trecut, așa cum redacția Playtech Știri a mai tot scris, veneau de la Ministerul Agriculturii tot felul de modificări legislative prin Legea nr. 122/2023, cu Normele de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023.
Află aici: Ce trebuie să ştie românii care vor să crească porci în curte
Multe din punctele inițiale din această lege aveau să aducă limitări ale numărului de efective de porcine pe care fermierii, mici și mari, trebuiau să le aibe în gospodării, respectiv fermele de creștere a porcilor. Ulterior, prin modificările aduse de parlamentari, legea avea să elimine anumite aspecte de limitare, dar să păstreze anumite norme practice.
Printre ele și ce trebuie să facă acei români care vor să crească animalele în ograda proprie, măsurile fiind regăsite în lege și în Normele de biosecuritate amintite. Așadar, pe de o parte avem cele 4 condiții de creștere, precum și cele 11 norme de biosecuritate, după cum urmează:
Condiții de creștere a porcinelor
1. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date;
2. exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
3. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;
4. comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.
Normele de biosecuritate
1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția;
3. trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
4. trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
5. trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
6. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
7. trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
8. trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
9. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
10. paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.
Citește și: Ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă. Avertismentul autorităţilor!
Dar, așa cum Ministerul Agriculturii ne-a obișnuit, la începutul acestui an au fost emise noi normative cu privire la cum poţi vinde un porc în mod legal, în 2024, și care este actul pe care trebuie să îl ai, altfel riști amenzi extrem de mari.
În baza normelor amintite anterior, cele de condiții de creștere, știm deja că proprietarii au obligația de a înregistrata în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială, asta însemnând și controalele făcute de medicii veterinari.
Vezi și: Ce animale nu mai au voie aceşti români să crească în curte. E decizia autorităţilor locale
Mergând mai departe, tot de la Ministerul Agriculturii aflăm că fermierii individuali vor putea să-și vând animalele numai în baza unei adeverințe eliberate de același medic veterinar, asta însemnând că punctul 4 din norme nu mai are valabilitate, sau cel puțin așa dă de înțeles ministerul la acest moment. Dacă vorbim de carne, conform noilor date, va trebui verificată de medicul veterinar pentru a nu prezenta potențiale infecții cu trichineloză, sau alte bacterii asemenătoare.