18 iul. 2023 | 08:25

Ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă. Avertismentul autorităţilor!

Diverse
Ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă. Avertismentul autorităţilor!
Crescătorii de animale trebuie să urmărească prognozele meteo

Ultimele zile din luna iulie au adus mari perobleme și fermierilor, crescători de animale, din cauza caniculei și a valorilor termice extrem de ridicate. În acest context, autoritățile au emis mai multe avertismente și recomandări referitoare la ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă. Citește mai departe și află ce anume trebuie făcut în aceste condiții.

Canicula a afectat și animalele din curțile fermierilor

Cu o creștere a mercurului cu șase până la nouă grade peste limita normală, căldura sufocantă din ultima perioadă a devenit acum o amenințare serioasă pentru animalele locale.

Vezi și: Prognoza meteo 11-24 iulie. Vești proaste pentru românii din agricultură

Valul de căldură are un impact și asupra creșterii și dezvoltării culturilor la diferite niveluri, cum ar fi absorbția umidității din sol, creșterea rădăcinilor și a lăstarilor, fotosinteza, respirația, absorbția apei de către plante și producția finală.

Valul de căldură concurează pentru umiditatea solului prin evaporarea accelerată, lăsând aproape deloc umiditate pentru absorbția de către plante.

Acestea provoacă, de asemenea, o degradare generală a mediului, ceea ce reprezintă un factor major care contribuie la vulnerabilitatea agriculturii, a silviculturii și a pășunilor la valurile de căldură.

Fermierii și crescătorii de animale din zonele afectate sever de valul de caniculă raportează o creștere a simptomelor de insolație la animalele lor. Ca urmare a acestei situații fără precedent în România, autoritățile au emis mai multe avertismente către fermierii, crescători de animale.

DSV explică ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă

Reprezentanții DSV au emis mai multe recomandări pentru fermeri, iar conform acestora cei mai afectați se pare că au fost cei din zona județului Argeș, unde, de altfel, DSV Argeș a emis și recomandările:

”Având în vedere condițiile meteo care prevăd temperaturi ridicate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș reamintește proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere:

  • asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
  • asigurarea unor cantităţi suficiente de apă (necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică și care variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate:vaci – lapte / 38 – 52 litri; bovine / 38 litri; cabaline / 20 – 45 litri; porcine / 4 – 11,5 litri; ovine / 6 litri; păsări – curte / 0,5 litri) şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
  • verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
  • în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
  • în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
  • dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare;
  • la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;”, spun reprezentanții DSV Argeș.

Vezi și: Cum să uzi plantele pe timp de caniculă. Cel mai bun moment al zilei

Crescătorii de animale trebuie să urmărească prognozele meteo

Gestionarea animalelor la temperaturi ridicate necesită o bună planificare, mai spun specialiștii DSV. Este esențial ca crescătorii de animale să urmărească prognozele meteo și să elaboreze un plan pentru zilele cu temperaturi ridicate sau extreme, pentru a se asigura că animalele vor avea suficientă umbră și apă în acele zile foarte călduroase.

Vezi și: România se topește de căldură. Alertă meteo de caniculă în următoarele zile, cod roșu în Europa

Căldura extremă provoacă un stres semnificativ pentru toate animalele. Este responsabilitatea proprietarilor sau a persoanelor responsabile de animale să fie bine pregătiți pentru evenimentele de căldură pentru a se asigura că bunăstarea animalelor lor este menținută.

Acest lucru include planificarea în avans a infrastructurii fermei pentru a oferi zone umbrite cu o bună ventilație pentru a maximiza pierderile de căldură. Animalele trebuie să fie verificate în mod regulat pe parcursul zilei pentru a detecta semnele de stres termic, împreună cu punctele de adăpare pentru a se asigura că animalele au acces la apă rece în cantități suficiente.

 

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Cristi Minculescu, împlinit în noua relație. Partenera lui îl răsfață din plin
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Câtă durere! Lumea filmului a pierdut cea mai iubită stea. Românii o plâng pe marea actriță
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
VESTEA CEA MARE! Noi perioade au fost considerate vechime în muncă!
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cu ce se ocupă Ioana State când nu susține spectacole de stand-up comedy. Nu mulți cunosc meseria actriței
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro