Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente, fără de care unii oameni nu pot rezista. Totuși, mulți evită să îl consume, pe motiv că îngrașă. Specialiștii au demontat, însă, acest mit și au explicat ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru dacă mâncăm pâine.
Mulți evită pâinea și cred că îngrașă, iar cei care țin dietă încearcă să o elimine complet din dieta lor. Cei care vor să piardă în greutate sunt convinși că pâinea îi ține pe loc, dar specialiștii au cu totul altă explicație pentru acest mit.
Pâinea a început să aibă o reputație nepotrivită de când au apărut tot mai multe diete ce o interzic și tot mai mulți influenceri care încearcă să îi scadă popularitatea, deși nu au nicio pregătire în domeniul medical.
Dieteticianul Maria Laura Haddad-Garcia a vorbit, însă, despre cum stau lucrurile. Specialistul spune că nu recomandă celor care țin diete să nu consume deloc pâine. Din contră, le sugerează să consume măcar o felie de pâine, pe motiv că acei carbohidrați oferă senzația de sațietate și reglează apetitul.
Pentru cei care fac și sport și au un stil de viață activ, pâinea chiar este importantă. Organismul lor își ia energia din carbohidrații pe care îi extrage cel mai bine din pâine. Cea integrală este mult mai sănătoasă și specialiștii chiar recomandă consumul zilnic.
În ultimul timp, oamenii caută alternative mai sănătoase pentru a diversifica dieta lor și a evita consumul excesiv de carbohidrați și gluten. Din fericire, există multe opțiuni delicioase care pot înlocui pâinea într-o dietă echilibrată.
Pâinea din semințe este o alternativă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în nutrienți. Multe magazine oferă variante delicioase de pâine făcute din semințe de chia, in, susan sau dovleac.
Dacă vrei să eviți carbohidrații, feliile de dovleac pot fi o alegere excelentă. Poți coace feliile de dovleac și apoi să le folosești ca bază pentru diferite aperitive. Adaugă deasupra avocado, spanac și brânză pentru o gustare delicioasă și sănătoasă.
Lipiile din făină integrală sunt o alternativă sănătoasă la pâine, fiind bogate în fibre și nutrienți esențiali. Tortila din făină de nucă de cocos este o opțiune fără gluten și cu un gust uimitor. Aceasta poate fi folosită în aceeași manieră ca și tortila clasică, fiind perfectă pentru taco sau burrito.
Vinetele feliate și coapte pot înlocui cu succes pâinea. Adaugă deasupra roșii, ardei, măsline și brânză feta pentru un sandviș mediteranean plin de savoare.