Românii care doresc să își schimbe numele sau prenumele din buletin, trebuie să fie conștienți de faptul că pot face acest lucru doar dacă au un motiv clar în conformitate cu informațiile furnizate. Iată care este procedura oficială.
Persoanele care doresc să aducă unele modificări semnificative în identitatea lor prin intermediul buletinului trebuie să țină cont de faptul că astfel de schimbări trebuie să aibă la bază un motiv clar și pertinent. Asta pentru că anumite documente vor trebui depuse la instituțiile publice responsabile de evidența populației.
Așadar, cei care vor să își schimbe numele sau prenumele, au de urmat anumiți pași specifici în acest sens. Totodată, este important de menționat faptul că autoritățile interzic prenumele indecente sau ridicole, care pot afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele minorilor.
Românii trebuie să furnizeze o serie de documente care facilitează întregul proces de modificare. Pașii care sunt de urmat pentru a își schimba numele în mod administrativ sunt reglementați de Ordonanța de Urgență 41/2003 privind dobândirea și schimbarea numelor persoanelor fizice.
Pentru a începe acest procesul, cetățenii trebuie să depună o cerere la serviciul public comunitar de evidență a populației din localitatea în care domiciliază. Totodată, trebuie să justifice această decizie printr-un motiv clar. Dorința unei persoane de a își schimba prenumele pentru că nu îi place cel pe care l-a primit la naștere, de exemplu, nu este acceptată ca motiv pentru a face această modificare.
Legea în vigoare stabilește clar situațiile în care o persoană poate să îți schimbe numele de familie sau prenumele. Vorbim aici despre cele care au nume care conțin cuvinte obscene sau expresii ridicole. Ele au dreptul să facă acest demers.
De asemenea, mai este acceptată varianta în care cineva dorește să își schimbe numele cu cel pe care îl folosește în cadrul afacerii sale și care l-a ajutat să devină cunoscut. Sau când numele nu coincide cu sexul său ori când persoanei i s-a aprobat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească.
De asemenea, posibilitatea de a își schimba numele se aplică și atunci când unul dintre soți dorește să revină la numele de familie pe care l-a avut înainte de căsătorie sau în urma divorțului.
Citește și: Detaliul secret de pe buletinele românilor. Ce semnifică ultima cifră din CNP-ul tău, de fapt